Mališani obožavaju da jedu riblje štapiće, a roditelji ih vole jer se brzo i vrlo lako spremaju. Imamo gotov obrok začas a, za razliku od ribe, nema čišćenja kostiju, začina, pripreme. Ipak, jeste li se nekad zapitali koliko su oni zdravi i dobri za vaše dete?

Svi znamo da je riba neverovatno zdrava, pa mislimo da će i štapići doneti kvalitetne nutrijente našem detetu. Obično osnovu ovih štapića čine skrob, pšenično brašno, kvasac, a ribe skoro i da nema. Ako biste pogledali deklaraciju, postotak ribe bi bio veoma mali u odnosu na sve ostale sastojke.

Kada se priprema riba u industriji, otpad je neminovan. Sve ono što preostane od mesa stavlja se u razne paštete i virše. Posle prerade takođe ostaje otpad. E, baš od tog otpada nastaju riblji štapiči. Ti delovi ribe se, uz dodatak aditiva, paniraju u prezlama i prave u obliku štapića.

Kako bi izgledala jedna prosečna deklaracija ribljih štapića? Bilo bi tu oko 20-30 posto ribe, i to upitnog porekla, potim bi se tu našlo pšenično brašno, vlakna iz graška, prezle, ulje, dekstroza, razni aditivi, E oznake i začini.

Skuplje varijante ribljih štapića su možda malo kvalitetnije, jer umesto otpada paniraju filete ribe. Ipak, ni to nije najzdravija opcija zbog svih ostalih sastojaka koji se pored ribe nalaze, ali i zbog načina pripreme.

Zdrave riblje štapiće možete napraviti sami, deca će ih sigurno obožavati. Prave se vrlo jednostavno, pogledajte recept ovde.

izvor: yumama