Koeficijent inteligencije (IQ) je kod dece koja redovno konzumiraju ribu je u proseku viši za gotovo pet bodova, rezultati su studije Univerziteta u Pensilvaniji, koju je objavio u časopis Scientific Reports.

Istraživači veruju kako bi uočena veza mogla biti povezana s unosom omega-3 masnih kiselina koje se koncentrišu u mozgu, te imaju važnu ulogu u održavanju neurološke funkcije.

Uz to, deca koja često jedu ribu imaju kvalitetniji san, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno 2017. godine, a u kome je učestvovalo oko 500 dece uzrasta od devet do jedanaest godina.

Američki naučnici sa Pen Stejst Univerziteta su nedavno potvrdili da je unos omega-3 masnih kiselina povezan s boljom funkcijom mozga.

Podaci prikupljeni od 250 pacijenata s bolestima srca i krvnih sudova koji su praćeni 30 meseci, otkrili su pozitivan uticaj omega-3 masnih kiselina, pomoću niza testiranja kognitivnih sposobnosti.

Osim ribe, dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orašasti plodovi, ulja proizvedena od povrća i lisnato povrće (blitva, komorač, praziluk, zelena salata, spanać...).

Zapratite nas i na Instagramu!