Tikvice možemo pripremiti na bezbroj načina. Od uštipaka i pljeskavica, pa sve do kombinovanja sa drugim povrćem, postoji bezbroj načina da pripremite tikvicu. Pogledajte jedan superukusan i zasitan obrok za celu porodicu.

Potrebno je (za 4 osobe):

- 5 tikvica srednje veličine

- pola kg mlevenog mesa

- luk srednje veličine

- 3, 4 čena belog luka

- sušeni ili sveži začini: bosiljak, majčina dušica, origano…

- 5 žlica paste od paradajza

- 200 ml vode

- nekoliko grančica svežeg bosiljka

- 40 g parmezana

- maslinovo ulje

- so, biber

Priprema:

Na malo maslinovog ulja stavite naseckani luk i kad postane staklast, nakon 4-5 minuta, dodajte mu naseckani beli luk. Nakon minut dodajte mleveno meso i lagano ga viljuškom izmrvite da ne ostanu veće grudvice.

Promešajte meso i nakon pet minuta dodajte pastu od paradajza, začine, so, biber i vodu, pa ostavite da lagano krčka na nižoj temperaturi oko pola sata.

Za to vreme prepolovite tikvice po dužini i uklonite meso kapikom. Na posudu za pečenje prekrivenu papirom (za pečenje) stavite polovine tikvica, posolite ih i pospite, pa poprskajte sa malo maslinovog ulja.

Staviti ih u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pecite 15-30 minuta ili dok ne postanu mekane i poprime zlatnu boju. Sve ovo možete pripremiti dan unapred i čuvati gotovo u frižideru.

Pre jela zagrejte rernu na 180 ° C, a tikvice napunite mesnim umakom i pospite parmezanom.

Stavite ih u rernu na 7-8 minuta i pre posluživanja pospite sa još malo narendanog parmezana i ukrasite svežim listićima bosiljka.

Poslužite uz letnju salatu i uživajte u zasitnim i ukusnim zalogajima.

yumama/tportal