Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 zdravih navika u ishrani koje možete usvojiti od svojih beba

Bebe znaju kada su stvarno gladne, kada su se najele, ali isto tako znaju i da uživaju u svakom zalogaju. Evo nekoliko stvari koje bi i mame mogle naučiti od njih...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogo mislite o tome kako i čime hranite svoju bebu - i to je dobra stvar! Ono što vam možda nije palo na pamet, jeste da tu brigu možete preusmeriti na svoju ishranu i poboljšati svoje zdravlje. 

Evo liste od pet stvari koje bi trebalo da uvedete u svoju dnevnu rutinu:

1. Kada ste gladni, vreme je da jedete

Od prvih dan aučimo da čitamo bebine znakove da je gladna: zavijanje, sisanje prsta, pucanje usnama, a bebe nisu rođene sa inskintom da jedu zato što im je dosadno, ili su tužne, ili nervozne. Kod njih je glad povezana sa kaloričnim potrebama, koje se menjaju u zavisnosti od toga koliko se beba kreće ili raste. Ove principe trebalo bi da primenjujete i na sebe: ako ste vežbali, ili na neki drugi način bili aktivni, moraćete da jedete više nego juče kada ste ležali na kauču i gledali serije. Učite od svoje bebe, i naučite da čitate znakove koje vam telo šalje kada ste gladni. I kada vam padne na pamet da bi mogli da jedete, samo se zapitatajte da li ste zaista gladni ili vam je dosadno?

Povezane vesti

2. Jedite pravu hranu

Kada pomislimo na hranu koju beba jede u početku, retkoam se pred očima stvore grickalice, kolači ili restorani brze hrane. Poznato je da je idealna ishrana za bebu ona balansirana, sačinjena od svežeg povrća, voća, zdravih masti, celih zrna i zdravih proteina. Pokušajte da jedete celovitu, neprocesuiranu hranu, poput gore navedene, jer one imaju veću nutritivnu vrednost. I kada jedete ovako, potrudite se da hrana bude što prirodnija moguća - lakše će vam biti da izbegnete višak šećera, zaslađivača i soli. 

Povezane vesti

3. Probajte novu hranu

Zabavno je gledati bebe kako isprobavaju novu, čvrstu hranu. Na nove ukuse i teksture oni reaguju sa uzbuđenjem i znatiželjom. I kada su tako male, one su su potpuno otvorene ka isprobavanju nove hrane, i to je dobro jer eksperimentisanje vodi ka raznovrsnijoj ishrani, a raznovrsnija ishrana je dobra i za mame. Eksperimentišite sa hranom, isprobajte nešto novo, a ako vam se dopadne doneće neko "uzbuđenje" u vašoj ishrani i nećete biti zaglavljeni u istim stvarima. 

4. Uživajte u svakom zalogaju

Bebe jedu smoki jedan po jedan, i uživaju u svakom zalogaju. One istražuju hranu, diraju je, gnječe, mirišu. One još uvek uče da jedu pa im treba vremena, ali takođe nisu naučile da moraju da ubrzavaju stvari. Instinktivno znaju da je bolje biti spor. Sporije večeranje znači više uživanja za odrasle, a i zdravije je. Studije su pokazale da ćete jesti manje ako jedete sporije, jer mozgu treba oko 20 minuta da shvati da ste se najeli. Kada polako žvaćete hranu, digestivni enzimi u ustima se povećavaju, i samim tim poboljšavaju varenje.

Povezane vesti

5. Prestanite da jedete kada shvatite da ste se najeli

Beba kroz okretanje glave, zatvaranje usta i bacanje hrane daje znakove da joj je dosta jela. One znaju kada su stigle do granice, i prestaju da jedu. Većina odraslih vremenom izgubi ovaj instinkt, te često ne rpesstanemo da jedemo iako nam je stomak pun, već nastavljamo da bismo očistili tanjir ili ispraznili pakovanje. Sledeći put kada budete jeli prestanite kada shvatite da ste oko 80% puni. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica