Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'L kao leptir': Logoped o zabavnom učenju i razvoju govora

Povodom Dana leptira, logoped dr Nataša D. Čabarkapa otkriva na koji način možemo vežbati govor, analizu i sintezu glasova.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Kada bi nas dete pitalo šta je to leptir mogli bsmoi da kažemo toliko toga... Leptir je životinja, leptir je insekt, leptir ima dva krila, leptir leti, krila su šarenih boja. Naš opis i definisanje pojma uvek prilagodimo uzrastu deteta.

Povezane vesti

Povezane vesti

A mi odrasli znamo da postoji preko 150 hiljada vrsta leptira. Leptiri su životinjska vrsta koja postoji na našoj planeti od davnina i njemu su različiti narodi pridavali različit značaj. Širom sveta su ljudi posmatrali leptira kao simbol duše, izdržljivosti, promena i nade. Transformacija koju gusenica prolazi pre nego što postane leptir je inspiracija za mnoge.

Ali ipak smo češće mi ti koji, na logopedskom tretmanu, postavljamo pitanja i slušamo pametne i domišljate odgovore naših mališana. Pitamo ih šta je to leptir, ispričaj mi sve što znaš o njemu, koliko ima krila, koje je boje, kako leti leptir, hajde lepo da kažemo L kao leptir, koje je prvo slovo, a koje poslednje, hajde zajedno da pričamo priču o leptiru, pevamo leptiriću šareniću.


Foto: Privatna arhiva

Leptir nas prati od početka, kada učimo pravilan izgovor glasova. Glas L, pored glasa R, često učimo sa našim mališanima. Učenje glasa počinjemo uz vokale pa sa rečima gde je glas u inicijalnom položaju, medijalnom i finalnom, a onda puno rečenica, priča i pesmica. Kada savladamo pravilan izgovor spremi smo da spajamo tačkice, brojimo i bojimo leptire.

Kada smo malo porasli, onda učimo analizu i sintezu glasova, tada učimo koji je to glas bio prvi, a koji poslednji u reči "leptir" ili koju reč dete čuje ako kažemo L-E-P-T-I-R.


Foto: Privatna arhiva

U logopedskom centru uz leptire vežbamo i pamćenje, kada logoped kaže: "Ovaj leptir je sleteo na žuti, zeleni, pa plavi cvet", tada dete treba da zapamti nalog i istim redosledom odvede leptira sa cveta na cvet. Leptiri su ukras i šarenilo životinjskog sveta, a deca su ukras našeg sveta. Mi odrasli se divimo njihovoj lepoti i trudimo se da im ulepšamo i olakšamo transformaciju iz malih gusenica u velike leptire koji će sutra samostalno odleteti u potrazi za svojim šarenim svetom.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica