Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Progovaranje - logoped, reedukator psihomotirike i psiholog odgovaraju na najčešća pitanja roditelja

Tim naših stručnjaka dao je odgovor na najčešća pitanja zabrinutih roditelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svakodnevno dobijamo mnoštvo različitih pitanja u vezi sa govorno-jezičkim, psihomotornim i sociemocionalnim razvojem. Na najčešća roditeljska pitanja odgovor nam je dao tim stručnjaka koji čine logoped, reedukator psihomotorike i psiholog. 

Zašto moje dete ne govori?

Logoped: Postoji mnoštvo razloga zbog čega dete nije progovorilo na vreme. Najčešći razlog je nedovoljna stimulacija okoline. Sigurno ste sada pomislili da nekada davno deca nisu dobijala dovoljno stimulacije jer roditelji nisu imali vremena da im se posvete kao sada. Da, to je istina. Ali tadašnji način života nije ni približno sličan današnjem. Sve više je "nezdrava" okolina u kojoj živimo i u kojoj odrastaju naša deca. Počevši od toga da deca su sve manje napolju, preko toga da roditelji ne provode dovoljno vremena sa decom, pa do toga da smo sve više zavisni od moderne tehnologije i pametnih telefona. Često dete nema potrebu da govori jer "što ono okom, roditelji skokom". Na detetov prvi znak (koji samo roditelji razumeju) da želi nešto da dobije, to se i desi. Zbog toga dete nema potrebu da verbalno izrazi svoju želju.

Zašto je bitno da roditelji budu uključeni u tretman?

Psiholog: Često roditelji nisu svesni koliko su bitni u samom tretmanu kao i to koje greške prave i kako utiču na uspešnost tretmana. Uključivanje roditelja kao koterapeuta daje uspešnije rezultate i samim tim skraćuje trajanje tretmana. Dete sa stručnjakom provede samo nekoliko sati nedeljno, a sve ostale sate dete provede sa roditeljima. Zbog toga je bitno da roditelji budu uključeni u tretman i prate uputstva šta da rade sa detetom. 

Povezane vesti

Koji je prvi alarm da dete ne govori i da roditelj mora da se obrati stručnjaku?

Logoped: Prvi alarm da se govorno-jezički ravoj ne razvija kako se očekuje je izostanak gukanja i brbljanja. Ukoliko vaše dete u najranijem periodu života leži u krevecu bez želje da istražuje svoju okolinu (ogradicu, igračke, jastuk, ćebe) da se igra govornim organima, da peva vokale...već treba da se zabrinete i obratite se stručnjaku. U malo kasnijem periodu (oko godinu dana) teško je izdvojiti samo jedan alarm zbog toga ćemo vam navesti nekoliko njih koji su uglavnom udruženi. Uglavnom su to odsutsvo kontakta pogledom, izostanak pokaznog gesta, neodazivanje na ime, izostanak prve reči. Tada je pravo vreme da se obratite stručnjaku od koga ćete dobiti savet šta dalje treba da radite i kako da stimulišete dete. 

Povezane vesti

Kako tablet i telefon pomažu u stimulaciji deteta da progovori? 

Logoped: Jedan od prvih saveta logopeda koji radi sa vašim detetom je da mu uskratite gledanje crtaća i „upotrebu“ mobilnih telefona, tableta i kompjutera. Svakom detetu je zanimljivo da u rukama drži neku spravicu na kojoj se brzo menjaju slike i nešto peva iz nje. Na taj način se dete stimuliše, ali pogrešno. Najbolja stimulacija je stumulacija govorom i pokretom. Kada dete dovoljno razvije govor, može da gleda crtane filmove, ali je svakako preporuka da crtani filmovi budu na srpskom jeziku i da zajedno komentarišete dok ih gledate. 

Pitanje zabrinute mame: Da li je rano odvesti dete uzrasta 21 mesec kod logopeda? Naime, imamo dečaka koji u avgustu puni dve godine. Ne priča ništa osim reči "mama", "ne" i "da". Uglavnom nešto mrmlja ili se od njega može čuti: "Aaaaa, eeeee", kao neki uzvici. Inače, malo je i razmažen, takođe je i lenj. Voli decu, voli ljude. Druželjubiv je i od radosti ume drugu decu i da uštine ili ih pljeska rukama. Spretan je, voli da se penje svuda. Mnogo voli reklame kada ih vidi, ništa ga drugo ne zanima. Specifičan je. Da li imamo razlog za brigu? 

Logoped odgovara: U odnosu na uzrast Vaš sin bi trebalo da ima rečnik koji se sastoji od oko 250-300 reči koje spaja u frazu ili kraću rečenicu. Sigurno da utiče i to što je razmažen i lenj, ali ne treba time pravdati kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju. Štipanje i pljeskanje dece je prisutno zbog toga što ne ume drugačije da izrazi svoje emocije kako neverbano (da zagrli ili pomazi) tako i verbalno (rečima). 

Savetujemo Vam da ga odvedete kod stručnjaka (logopeda) koji će proceniti njegov govorno-jezički status i predložiti eventualni tretman.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica