Od najranijeg uzrasta deca traže načine za umirivanjem. Plišane mede, omiljeno ćebence, korišćenje cucle, kao i sisanje palca neki su od načina na koji se deca umiruju. Čak oko 75 odsto dece sisa palac, ali ova navika nije uvek razlog za brigu, zato što kod velikog broja dece prođe brzo i gotovo neprimetno. Međutim, ukoliko ova navika postane učestala i nastavi se u periodu nakon navršene četiri godine, može ometati pravilan razvoj zuba i vilica i time loše uticati na celokupno oralno zdravlje deteta. 

Sisanje palca počinje još u materici, i to je jedan od načina na koji se mala deca umiruju. To je prirodan refleks i detetu daje osećaj sigurnosti i zadovoljstva. Većina dece spontano prestane sa ovom navikom u periodu između druge i četvrte godine života. Međutim neka deca nastave sa ovom navikom i kada dođu do predškolskog perioda. Što je dete starije, to će biti teže prekinuti sa ovom navikom. Ukoliko dete nastavi sa sisanjem palca u periodu kada počinju da mu niču stalni zubi, neophodno je preduzeti adekvatne mere u cilju suzbijanja ove navike, i evenualno potražiti stručnu pomoć. 

Treba obratiti pažnju na koji način dete sisa palac. Ako mu nežno leži u ustima, manje je mogućnost da će prouzrokovati oštećenja nego ako ga agresivno sisa i stvara pritisak na usta i zube, to može prouzrokovati dalje formiranje ortodonskih anomalija, i potrebu za daljim ortodontskim tretmanom. 

Kako odvići dete od sisanja palca?

1. Budite pozitivni i trudite se da uvek podržavate dete. Umesto kažnjavanja kada sisa palac, nagradite ga i pohvalite onda kada to ne radi. 

2. Napravite tabelu napretka i neka dete stavlja nalepnicu svaki dan, kada uspe da ne sisa palac. Ukoliko izdrži nedelju dana bez sisanja palca, nagradite ga nečim što voli, a ukoliko izdrži mesec dana, može se reći da ste se rešili ove loše navike.

3. Ukoliko primetite da dete sisa palac kada je uznemireno, fokusirjte se na otklanjanje razloga anksioznosti, umesto na samu naviku. 

4. Jasno mu objasnite šta se može desiti sa njegovim zubima, ukoliko bude sisao palac.

Bez obzira na primenjene metode, budite svesni da je vašem detetu potrebna podrška i razumevanje tokom perioda odvikavanja. Ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć, psihologa, stomatologa ili pedijatra.