Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite probleme sa čitanjem i učenjem: Igre koje potpomažu razvoj vizuelne percepcije

Vizuelna percepcija omogućava detetu da razume ono što vidi, odnosno da prepozna i razume različite elemente kao što su veličina, oblik, prostorni odnosi i drugo. Na sazrevanje vizuelnog sistema značajno utiče stimulacija neposrednog ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dešava se da vaše dete dok piše izostavi slova ili preskoči reč prilikom čitanja? Proverite da li ono može da ispratiti započeti niz, završi započeti crtež, da poveže iste pojmove i slično. Dobro razvijena vizuelna percepcija je osnova za čitanje i pisanje, kao i za mnoge druge sposobnosti. 

Povezane vesti

Kako dete raste, tako se i povećavaju zahtevi sredine kao i želja deteta da istražuje i isprobava različite stvari. Važno je podržati dete i podsticati ga da istražuje i uči kako bi razvilo vizuelnu percepciju, pažnju i pamćenje. Da bi vaše dete razumelo šta mu pričate, da bi naučilo pažljivo da sluša, da bi razumelo pitanje i dalo odgovarajući odgovor, da bi moglo pravilno da koristi gramatičke kategorije, potreban je pravilan razvoj vizuelne percepcije. Ona sazreva i pre rođenja, ali se mnogi bitni procesi odvijaju i kasnije tokom razvoja. Na sazrevanje vizuelnog sistema značajno utiče stimulacija neposrednog okruženja. 

Sve što primimo putem čula vida, naš mozak registruje  kao informaciju koju interpretira (tako nastaje razumevanje). Vizuelna percepcija omogućava detetu da razume ono što vidi, odnosno da prepozna i razume različite elemente kao što su veličina, oblik, prostorni odnosi i dr.

Kod neke dece se vizulena percepcija razvija u skladu sa uzrastom dok je sa druge strane nekoj deci potreban podsticaj kako bi do maksimuma razvili te sposobnosti i doprinele što boljem jezičnom razumevanju i izražavanju. Svakako, ne zaboravite da kreativnost i maštovitost znatno povećavaji mogućnosti boljeg postignuća vašeg deteta. 

Polaskom u školu detetu su potrebne veštine vizuelne percepcije kao što su: uočavanje različitih oblika i razumevanje percipiranog (dete je prepoznalo jabuku kao oblik, a zatim je povezalo sa pojmom jabuka), uočavanje odnosa deo/celina (dete će prvo uočiti da se telo sastoji od glave, ruku, nogu, da bi polaskom u školu imalo svest o tome da je slovo deo celine, odnosno deo reči), uočavanje pojmova isto/slično/različito (bitno je kod razlikovanja sličnih grafema), vizuomotorna kordinacija, kao i pažnja i pamćenje koji su u osnovi svih ovih veština.

Važno je da razvoj ovih vešina protekne normalno jer se deca u školi susreću sa zahtevnim vizuelnim zadacima. Jedan od takvih zadataka je i čitanje. Kod dece, kod kojih nije razvijena sposobnost vizuelne percepcije, vrlo često se javljaju teškoće u učenju ili problemi sa pažnjom. 

Povezane vesti

U nastavku pogledajte vežbe koje detetu mogu pomoći u razvoju vizuelne percepcije

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica