Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učenje kroz igru: 4 praznične aktivnosti koje podstiču razvoj mališana

Finu motoriku, pažnju, govor i druge sposobnosti možete da razvijate kod deteta uz pomoć zajedničkih zabavnih aktivnosti. Praznični dani su idealni za učenje kroz igru!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Praznici su vreme kada najveći deo roditelja ima više vremena koje može da provede sa svojom porodicom. Tada je pravi trenutak da se posvetite svojoj deci i da učite sa njima kroz zabavne praznične aktivnosti.

Čarolija u kuhinji

Priprema kolačića ili keksića je odlična za uključivanje cele porodice – mama i tata mogu da čitaju recept i dodaju deci sastojke, a oni neka ih ubacuju u činiju. Praćenje koraka pri izradi kolača tj. praćenje recepta deci koristi jer se na taj način upoznaju sa redosledom aktivnosti, dobijaju postupnost i sistematičnost u aktivnostima – sposobnosti koje će im biti dragocene u školi. Aktivnosti poput ubacivanja prstohvata (uzimanje određene količine između kažiprta i palca) soli u smesu, dodavanja kašike brašna ili kašičice šećera, šolje ulja ili šake naseckanih oraha su višestruko korisne: pomažu pri razvoju vizuo-motorne koordinacije, upoznavanju količine i zapremine, a i dragocene su za upoznavanje različitih tekstura sastojaka.

Za finu motoriku, koordinaciju i odmeravanje jačine pokreta su sjajne aktivnosti poput: mlevenja (oraha), lupanja (jaja), presipanja i prosipanja, mešanja, posipanja (šećerom, cimetom, susamom), ukrašavanje jela, seckanje, cepkanje i sl. Ako pravite keksiće, neka se deca poigravaju sa modlama ili špricem za dekorisanje. Praveći različite tvorevine prstićima, otiskujući oblike i istiskivajući krivudave linije, razvijaće ne samo kreativnost, već i osmišljavanje delova i celine (analiza i sinteza), planiranje pokreta, pažnja i istrajavanje u aktivnostima, a čekanje da kolačići budu gotovi i spremni za jelo će pogodovati razvoju strpljenja. 

Pravljenje poklona

Umesto da kupujete svojim ukućanima poklone, predložite da svako napravi nešto i organizujte tombolu koja će odlučiti ko šta dobija. Odaberite: slikanje četkicom, prstićima, lepljenje kolaža, praviljenje figure ili predmeta, slagalice, ukrašavanje nečega što već imate, smišljanje pesme, priče ili stripa. Možete se poslužiti onim što već imate u kući ili posetiti knjižaru i nabaviti materijal i mašta može da se pokrene!

Ovakve zanimacije će angažovati finu motoriku i pogodovati razvoju praksije šake, vizuo-motornoj koordinaciji, preciznosti, domišljatosti i pažnji, a doprineće i opuštanju i stvaranju prijatne porodične atmosfere ispunjene bliskošću.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica