Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje zuba: Ortodontske nepravilnosti kod dece

Nepravilno postavljeni zubi i vilica mogu da uzrokuju probleme u govoru i žvakanju, otežavaju čišćenje zuba, loše utiču na zdravlje desni, rast vilice, kao i izgled deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ortodontske nepravilnosti predstavljaju jedno od najrasprostranjenijih oralnih oboljenja, pored karijesa i parodontopatije. Istraživanja pokazuju da su zastupljeni kod svakog drugog deteta uzrasta do 14 godina. 

Šta uzrokuje ortodontske nepravilnosti?

Ortodontske nepravilnosti su najčešće rezultat udruženog dejstva naslednih i faktora spoljašnje sredine. Nasledni faktori mogu da odrede tip nepravilnosti, a spoljašnji faktori mogu uticati na definitivni oblik i stepen ispoljenosti. 

Povezane vesti

Ukoliko postoje loše navike od velike je važnosti da se dete od njih odvikne. To ponekada može biti veoma naporno i stresno i za roditelje i za samo dete. Važno je ne omalovažavati dete, koje je steklo loše navike, ne vikati na njega. Potrebno je puno pažnje, razumevanja i strpljenja, da bi izborili sa nekim  lošim  navikama,  kao što je  npr. sisanje palca. Nekada je neophodno uključiti i pomoć psihologa. 

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Dijagnozu ovih oboljenja postavlja ortodont, najčešće na osnovu pregleda, analize gipsanog modela zuba, rendgenskog snimka i eventualno fotografija. 

Povezane vesti

Na koji način preduprediti probleme?

Za pravilni razvoj orofacijalnog sistema najbolji stimulans predstavlja dojenje. Dojenje je od izuzetnog značaja i za celokupni razvoj deteta. 

Povezane vesti

Savetuje se da se po prestanku dojenja pređe na ishranu pomoću čaše i kašičice.

Kakve mogu biti posledice?

Ukoliko se ne saniraju na vreme, ortodontske  nepravilnosti se mogu pogoršavati. Nepravilno postavljeni zubi se teško čiste, što dovodi do razvoja karijesa, oboljenja desni i na kraju čak i gubitka zuba.

Povezane vesti

Zbog svega navedenog veoma je važno da se ove nepravilnosti uoče na vreme, jer dok traje rast i razvoj vilica može se delovati preventivno. Takođe i kasnije tokom života se može delovati terapijski i položaj zuba i razvoj vilice pravilno usmeriti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica