Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe za lep rukopis: Zanimljive aktivnosti koje će pomoći detetu da zavoli pisanje

Pisanje je jedan veoma složen proces koji podrazumeva znanja, veštine i sposobnosti pravilnog grafičkog oblikovanja pisanih i štampanih slova nekog pisma. Da bismo ovaj proces opisali kao pravilno usvojen prethode mu akustičke, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako dete, čak i pre polaska u školu, nauči da koristi kompjuter i da kuca slova na tastaturi što ima veliki uticaj na odnos deteta prema pisanju zbog toga što im je lakše da kucaju nego da pišu.

Povezane vesti

Čim dete počne da se interesuje za aktivnosti kao što su crtanje i bojenje, pravilnim držanjem olovke i uspostavljenjem koordinacije oko-ruka, usvaja prve pravilne korake za razvoj procesa pisanja. Pisanje se vežba kroz različit materijal koji, na početku, podrazumeva pisanje crtica (pravih i kosih) a kasnije, kada dete stekne potrebnu pokretljivost zgloba šake počinje da pravi kružne oblike i rešava teže grafomotičke zadatke.

Lepo pisanje karakterišu slova koja su ujednačena po visini, širini i obliku. Razmaci između slova u reči kao i razmaci između reči u rečenici treba da budu približno jednaki kako bi napisani tekst izgledao lepo

Nakon naučenog pravilnog držanja olovke, potrebno je da vežbamo pokrete prstiju i šake. Igrajte se mađioničara sa svojim detetom. Uzmite jednu ukrasnu traku i uvijajte je preko drvenog štapića. Pretvorite drveni štapić u čarobni štapić. A onda tom istom trakom napravite neki pokret u vazduhu koje dete treba da izimitira. Na ovaj način podstičemo pokretanje zgloba šake. Takođe, možete da napravite kalupe slova na kartonu, a detetu da date zadatak da ih pravi od plastelina ili testa u boji koje ćete da napravite sami. Ova vežba je zanimljiva deci, a u isto vreme i korisna zbog toga što tako vežbaju praksiju šake koja je bitna za pisanje. Isti taj kalup mogu da boje ili da olovkom prate linije slova. 

Dobro pokretanje zgloba šake, dobro naučeno držanje olovke i pravilno praćenje pisanja linija je osnova za lep rukopis. Kada dete dobro usvoji pravila pisanja manja verovatnoća je da će da ima loš rukopis. U nastavku ćemo napisati predloge i savete koji poboljšavaju rukopis.

- Pravilno držanje olovke je jedan od preduslova za lepo pisanje. Bitno je da dete drži olovku sa tri prsta, da je ne steže previše i da je drži na sredini, ni previše visoko ni previše nisko. Neka samo izabere olovku koja mu najbolje leži u ruci. Olovka uvek neka bude zarezana. 

- Crtanje kružnih oblika je važna vežba za učenje i shvatanje linija i praznina i njihovog odnosa prilikom pisanja. Kod ove vežbe podstičemo koordinacija oko-ruka kao i prostornu orijentaciju deteta. Vežbanjem crtanja kružnih oblika, talasastih linija, kvačica i kukica postiže se fluentno (sliveno) pisanje.

Povezane vesti

- Prilikom pisanja moramo paziti i na ugao pisanja na koje, takođe, utiče pravilno držanje olovke. Ova vežba se izvodi bez podizanja ruke, iz jednog poteza. Ruku pokrećemo iz lakta i ramena, a ruka je nepokretna u zglobu šake. Na ovaj način ne menjamo ugao olovke prilikom pisanja.

- Kada dete usvoji oblik slova i uspe da ih prepozna ne smemo da zaboravimo na smer pisanja slova. Kod deteta, koje ima dobru prostornu orijentaciju, će veoma lako savladati i ovaj korak u pisanju. 

- Prilikom pisanja je važno da pazimo na pravilno držanje tela i ruku. Telo je malo udaljeno od stola i zauzima položaj pod pravim uglom u odnosu na sto. Ruke su na stolu, u jednoj držimo olovku, a drugom pridržavamo papir prilikom pisanja.

- Važno je da dete piše sporo, bez nervoze i bez osećaja pritiska da mora da napiše nešto.

Povezane vesti

Uvedite aktivnosti koje će detetu da budu zanimljive i koje će da utiču da na to da dete zavoli pisanje. Umesto da vam otkuca poruku na telefon, može, istu tu poruku, da napiše na ceduljicu i stavi na frižider ili tablu koja će biti namenjena za to. Kupite detetu olovke i sveske koje samo izabere jer će tako da mu bude draže da piše i trudiće se da piše što lepše. Ako, i pored saveta i aktivnosti koje smo naveli, dete i dalje nema lep rukopis obratite se stručnjaku, logopedu, koji će proceniti da li postoji neki uzrok koji utiče na rukopis i koji će zajedničkim radom sa vama da reši taj problem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica