Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva godina: Vežbe za stimulaciju psihomotornog razvoja beba

Temelji pravilnog psihomotornog razvoja postavljaju se u prvoj godini života.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki deo tog temelja mora se postaviti u pravo vreme, jer propuštanjem nekog od delova, može da se stvori problem koji se ogleda u izostanku pravilnih pokreta ili razvoju neadekvatne sheme pokreta.  

U prva tri meseca neki od refleksa prisutnih na rođenju se gase i omogućavaju pojavu prvog ciljanog pokreta glave u trećem mesecu. 

Povezane vesti

Da biste podstakli jačanje mišića vrata, javljanje prvog ciljanog pokreta i sazrevanje kontrole glave, sa navršenih dva meseca predlažemo sledeće aktivnosti:

* Postavite prostirku na pod na kojoj dete leži na stomaku i odaberite igračku na koju dete obraća pažnju (cucla, zvečka, lopta i sl. igračke koje produkuju zvuke ili su intenzivnih boja). Polako pomerajte igračku uz verbalnu stimulaciju (uz variranje melodije govora) u različitim pravcima gore/dole i desno/levo, prilagođavajući brzinu i intenzitet pokreta mogućnostima deteta. Dok beba spava u krevecu (pogotovo ako je do zida) menjajte položaje bebe, tako da, dok spava, glavica bude okrenuta jednom u desnu, a jednom u levu stranu (prema izvoru svetlosti i zvuka). Takođe, dok je držite u naručju, neka se jednom nasloni na vaše desno, a jednom na levo rame. Ljuljajte bebu što više, nežno, ali u različitim položajima. Na taj način beba dobija neophodnu taktillnu (dodirom koji je osnovno sredstvo komunikacije na tom uzrastu), proprioceptivnu (bitno za doživljaj sopstvenog tela) i vestibularnu (čulo ravnoteže koje učestvuje u održavanju tonusa, formiranju govora, u mišićima, slušnoj percepciji i saznajnom razvoju). 

U 3. mesecu beba uvodi šaku u vidno polje i igra se prstima. U tom, periodu:

* Počnite da mu stavljate materijale različitih tekstura (glatko, hrapavo, plastično, drveno, gumeno...) kako biste mu obezbedili neophodnu taktilnu stimulaciju. 

Povezane vesti

Za adekvatnu organizaciju senzornih informacija (senzornu integraciju) važno je da dete dobije što više različitih nadražaja. 

Kasnije, da biste doprineli hvatanju predmeta:

*dodirujte mu igračkama prste, podstičući ga da raširi šaku i uhvati igračku. Zašto koristiti zvučne igračke? Beba počinje da sluša još intrauterino (od 5.meseca u stomaku) i kada se rodi bolje čuje visoke tonove i iz tog razloga joj zvučne igračke lako privuku pažnju. Takođe, beba je u stomaku navikla na zvuk i melodiju majčinog glasa i zato joj vrlo prija pevanje pesmica. Različite melodije pesmica, različitog ritma su višestruko  korisne za bebu- ona tako dobija vašu pažnju i uči da usmeri svoju pažnju, usvaja osnovni ritam, opušta se i dobija bazu za razvoj govora. Bebi izuzetno prija i kada je samo prislonite na grudi jer je navikla na ritam otkucaja maminog srca.   

U 3. mesecu (obično i pre toga) beba počinje da se osmehuje prvo majci, a zatim i drugim osobama koje su često u njenom okruženju. Na tom uzrastu ona još uvek ne vidi jasno lik majke, ali prepoznaje miris i melodiju majčinog glasa. Prvo što beba prepoznaje na majci je miris. Iz toga razloga u prva tri meseca važno je da na sebi nemate veštačke mirise (parfem, omekšivač, kozmetika...) koji neutrališu vaš prirodni miris. 

Oko 6. meseca beba počinje da opaža lik majke kao celinu i zato se uznemiri ukoliko se na toj celini nešto poremeti (mama promeni boju kose ili stavi peškir na glavu).

* Kada dete leži na krevetu ili nekoj ravnoj površini (npr. podu), na leđima, držite predmet iznad njegove glave dok mu ne privuče pažnju, a zatim ga ostavite njegove sa desne ili leve strane da bi se okrenulo celim telom ka izvoru stimulacije (zvučne, vidne). Ako je dete u poluležećem položaju (u kolicima, njihalici, stolici, ležaljci...) pomerajte predmet koji proizvodi neki zvuk ili je jarkih boja levo-desno da bi okretalo glavu u obe strane i pratilo pogledom. Zatim promenite smer i to isto činite gore-dole i postepeno odaljavajte igračku kako bi dete stimulisalo da gornji deo tela nagne ka napred. Na taj način priprema se za čin sedenja, koji bi trebalo da počne da se osvaja od 6.meseca.  

Povezane vesti

Ne propustite da se na vreme obratite stručnjacima. Za pravilan razvoj deteta, od velike je važnosti da budete redovno u komunikaciji sa lekarom, fizioterapeutom i logopedom. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica