Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe za pravilan izgovor glasova S, Z i C

Što se duže glasovi nepravilno izgovaraju, to se teže izgovor menja. Zato bi deca trebalo da na vreme počnu sa odgovarajućim vežbicama pravilnog izgovoranja glasova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki logoped će vam, kao roditelju, upututi pogled pun kritike kada vidi da podržavate "slatko" ali krajnje nepravilno izgovaranje glasova  i ne tražite na vreme pomoć stručnjaka. Važno je da znate da do pete godine dete treba da usvoji pravilan izgovor svih glasova. Kao i svaka loša navika, pogrešan izgovor je teško ispraviti kada dugo traje. Zato, što pre kod logopeda!

Povezane vesti

Dijagnoza dislalije podrazumeva poremećaj izgovora pojedinih glasova. Različiti tipovi dislalije podrazumevaju odsustvo glasa (iba umesto riba), zamenjivanje nerazvijenog glasa glasom koji već postoji (liba umesto riba, ljulja umesto juja), ili distorziju glasa (glas se može prepoznati ali u manjoj ili većoj meri odstupa od normalnog kvaliteta), što su šuškanja, vrskanja i slične "govorne mane".

Da biste bili sigurni u vezi sa tim kako i šta da vežbate, uvek je preporuka otići najpre kod logopeda. Logopedi su u obavezi da vam daju vežbe za pravilan izgovor glasova i da po potrebi, pridodaju vežbe za "osnaživanje" govornog aparata kako bi on bio spreman da produkuje glasove.

Najopštija "forma" za vežbanje pravilnog izgovora glasa:

•    Nameštanje i ponavljanje izolovanog glasa
•    Pripajanje vokala glasu koji se vežba
•    Ponavljanje reči koje sadrže glas u različitim delovima svoje strukture (reč počinje ili završava tim glasom, ili se glas javlja unutar reči).
•    Glas se vežba učenjem pesmica, čitanjem rečenica i priča i polako se stremi ka tome da se glas (pravilno izgovoreni glas) počne javljati u spontanom govoru.
•    Za pravilno usvajanje glasova S, Z, C gornja granica je 4 i po godine.

Kako vežbati glas S?

Nameštanje glasa: Usne su razvučene, ne previše razmaknute, otvor između gornjih i donjih sekutića sužen, a vrh jezika je iza donjih sekutića.

Kreće se od vežbanja slogova (glas plus vokal): SE-, SA-, SU-, SI-, SO-

Potom koristimo za vežbu reči koje počinju ovim slogovima, poput sledećih: seka, sedam, seme; sat, san, Sava; supa, suknja, suze; sin, sir, sidro; sok, soja,sokne.

Priča za pravilan izgovor glasa S:

Svađa kraj telefonaPosvađala se telefonska slušalica sa mikrofonom."Ti znaš", govorio je mikrofon slušalici, „samo da slušaš, slušaš i slušaš.“"A ti znaš, mikrofone," samo da pričaš, pričaš i pričaš. Slušao ih telefon, slušao i mirno reče:"Zašto se svađate kad jedno bez drugog ne možete?"(Postavite pitanje detetu: Zašto ne mogu jedno bez drugog?)Tekst preuzet iz Bukvara za prvi razred osnovne škole, Žike Markovića i Mire Alečković  iz 1972)Onda sledi vežbanje slova S u medijalnom položaju, odnosno usred reči: osa, posao, vosak, pesak, ukusan;

Vežbamo slovo S na kraju reči: nos, bas, ukras, opis, kaktus.

Onda vežbate reči koje počinju sledećim glasovima: SP-, ST-, SK-, SN-, SV-, poput: spoj, sport, spajati, stolica, Stefan, stih, skok, skup, skijati, snovi, sneg, snimati, svet, Svetlo, svađa...

Koristite i primere gde su ovi glasovi unutar reči: naspavati, postati, usne, vesna, bolestan, usvojiti, osvetleti...

A onda i reči koje sadrže po dva glasa S: sos, susam, spas, susret...

Korak ka automatizaciji je kroz priče i pesmice. Na taj način radi se i na obogaćivanju jezičkog fonda deteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica