Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Motorni razvoj bebe: Od stisnute pesnice do hvatanja celom šakom

Bebe se rađaju sa čvrsto stisnutim pesnicama zbog prisutnog refleksa hvatanja. U narednim mesecima taj refleks se polako gubi i ona uči da svojevoljno hvata predmete. Evo načina da stimulišete njen razvoj...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako prstom dodirnemo dlan novorođenčeta, njegovi prsti i palac će se odmah zatvoriti oko našeg prsta. Isti reflek postoji i na nožnim prstima bebe. Koliko je on jak vidi se na pregledu - kada lekar podigne bebu u vazduh dok se ona grčevito drži za njegove prste (ovaj test nikako ne bi trebalo isprobavati kod kuće jer beba postepeno gubi ovu sposobnost  - već krajem prvog meseca šake više nisu stalno stisnute u pesnice!).

Povezane vesti

Nasuprot tome, mazite njene nadlanice kako bi je stimulisali na otvaranje šaka, što ona inače spontano povremeno radi. To možete da uradite i na taj način što ćete uhvatiti njene ručne zglobove, okrenuti dlanove ka njenom ili vašem licu i povlačiti ih po obrazu (na dole) kako bi beba "mazila" sebe ili vas. Prevlačenje finih mekanih tkanina ili plišanih igračaka preko bebibih nadlanica takođe dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

Kako stimulisati bebin razvoj?

Tokom prvog meseca beba uglavnom drži šake zatvorene ali nisu stalno stisnute u pesnice.

U drugom mesecu beba počinje da pokazuje interesovanje za lik majke i za predmete tako što pruža ruke, ali kako ne može da ih dohvati otvaraće šake. Zato je treba stimulisati igračkama koje postavljamo ispred nje, plišane su najpogodnije jer neće odreagovati stiskanjem pesnica kada ih dodirne.

Krajem trećeg meseca refleksno stiskanje pesnica se gubi i bebine šake se susreću ispred njenog lica. Sada počinje da se igra prstima, da ih gleda i stavlja u usta. Ovo je početak upoznavanja sa svojim telom. Najveći deo vremena kad je budna, beba  provodi sa obema rukama u ustima jer je ruke dovela do središnje linije.

Ovo je važan momenat bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem cucle u usta ili rukavica na ruke

Beba stiče važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta. Ako joj stavite zvečku u ruku ona će je držati, najprikladnija je zvečka buba-mara, žuto-crvena ili crno-bela. Kao mera predostrožnosti dovoljno je da se održava higijena igračaka i njenih ruku.

Povezane vesti

Ako sa tri meseca još uvek ima čvrsto stisnute pesnice obavezno na to treba skrenuti pažnju njenom lekaru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica