Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštita majčinstva: Aktuelna prava zaposlenih majki i trudnica u Srbiji

Pauze za dojenje, produžetak radnog odnosa, ništavnost otkaza... saznajte koja prava imaju zaposlene (buduće) majke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izmenama i dopunama Zakona o radu Republike Srbije  koje su stupile na snagu 16. aprila 2013. godine i najnovijim izmenama i dopunama Zakona o radu koje su stupile na snagu 29. jula 2014. usklađuje se radno zakonodavstvo Srbije sa Konvencijom 183 Međunarodne organizacije rada.

Pauze za dojenje

Ovim novinama predviđena je obaveza poslodavca da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka roka od godinu dana od rođenja deteta, obezbedi jednu ili više dnevnih pauza ili skraćivanje radnog vremena u ukupnom trajanju od 90 minuta radi dojenja deteta, ukoliko je njeno radno vreme šest i više časova.

Ova dopuna Zakona se primenjuje na zaposlene žene koje na svoj zahtev prekinu porodiljsko odsustvo i vrate se na rad ili kada porodiljsko odsustvo koristi otac deteta.

Povezane vesti

Produžetak radnog odnosa

Izmenama i dopunama Zakona o radu, propisano je da zaposlenom za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, a koji sa poslodavcem ima sklopljen Ugovor o radu na određeno vreme, rok za koji je zasnovan radni odnos produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo. Dakle, ukoliko je zaposleni zasnovao radni odnos na određeno vreme, a u toku trajanja ovakvog radnog odnosa nastupi neko od navedenih odsustava, radni odnos, odnosno rok na koji je zaključen, se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Povezane vesti

Ništavnost otkaza za vreme trudnoće

Pored navedenog, predviđa se i ništavost otkaza Ugovora o radu ako je poslodavcu na dan otkaza poznato postojanje trudnoće ili zaposlena u roku od 30 dana od dana dostave otkaza dostavi potvrdu o trudnoći ovlašćenog organa ili drugog nadležnog organa. Dakle, rešenje o otkazu ugovora o radu bilo bi ništavo u slučaju ako bi u momentu donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato da je zaposlena trudna, odnosno da zaposleni koristi porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta ili odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, ili ako bi ga zaposlena u roku od 30 dana od prijema otkaza, obavestila o postojanju ovih okolnosti i o tome dostavila potvrdu ovlašćenog lekara ili drugo nadležnog organa.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica