Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti dečijeg stomatologa: Zbog čega se javljaju i kako se leče afte kod dece

Šta su afte, kada i zbog čega se javljaju i kakva terapija se primenjuje, objašnjava stomatolog dr Nataša Pejčić.

 Izvor: Foto: Profimedia

Jedno od stanja koje veoma zabrinjava roditelje je pojava afti kod dece. Ovo je veoma razumljivo jer afte u ustima onemogućavaju pravilan govor, gutanje i ishranu. 

Afte su bolne promene u ustima, veličine su od par milimetara, ali mogu biti i veće do čak jedan, dva centimetara u prečniku. Uglavnom su beličaste boje i ograničene su crvenom upaljenom sluzokožom kružnog oblika. Mogu se javiti kod sasvim male dece, čak i dece mlađe od godinu dana. 

Za njihovu pojavu se još uvek nije utvrdio pravi uzrok. Postoje oboljenja koja su izazvana virusima i koja su takođe praćena pjavom afti u ustima.

Povezane vesti

Međutim afte se mogu javljati povremeno i da nisu povezane sa virusnim oboljenjima. Stres može biti takođe okidač za pojavu aftoznih lezija, kao i nedostatak vitamina B, E, D. Osobe koje imaju intoleranciju na gluten ili laktozu su sklonije pojavi afti.

 Foto: Profimedia

Kod dece koja su sklona pojavi afti, treba raditi na jačanju imuniteta, takođe pošto i stres može biti okidač za njihovu pojavu treba obratiti pažnju da li se dete nalazi u nekom teškom životnom periodu. 

Afte u ustima obično traju oko nedelju dana. 

Povezane vesti

Terapija

Terapija ovih promena je uglavnom simptomatska. Dok su u veoma bolnoj fazi dete treba da se hrani mekom i kašastom hranom, da ne uzima previše začinjenu i vruću hranu. 

Na tržištu postoje preparati sa lokalnim anestetikom koji se mogu naprskati na bolne aftozne promene i olakšati simptome, takođe postoje rastvori za ispiranje koji mogu da pomognu. Poseta zubaru i primena sredstava za lokalnu aplikaciju može ubrzati proces zarastanja aftoznih promena. 

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica