Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaka treća žena je ŽRTVA NASILJA: Prepoznajte vrste nasilnog ponašanja i reagujte na vreme!

'Nema sramote u tome što ste žrtva nasilja. Nekada i najtiši šapat može da spasi život', poručuje Bojana Bogojević, pravnica i stručna saradnica portala Yumama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama važno je istaći da je svaka treća žena širom sveta ŽRTVA fizičkog ili seksualnog nasilja, uglavnom od strane intimnog partnera. Nasilje nad ženama i devojkama predstavlja kršenje ljudskih prava.

Ova statistika je još alarmantnija u 2020. godini, jer podaci kojim se raspolaže pokazuju porast broja poziva na linije za pomoć nasilju u porodici u mnogim zemljama od izbijanja pandemije COVID-19.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nažalost, u siromašnijim zemljama žene nisu u mogućnosti da naprave ni ovaj poziv za pomoć, već ostaju potpuno nezaštićene i same.

Nasilje u porodici može da se ispoljava u različitim oblicima:

-FIZIČKO

-SEKSUALNO

-PSIHIČKO

– EKONOMSKO

Fizičko nasilje

- Vrši se na različite načine i različitim sredstvima, a za posledicu ima laku telesnu povredu ili u pojedinim slučajevima i tešku telesnu povredu. Ova vrsta nasilja obuhvata: guranje, šamaranje, udaranje, šutiranje, bacanje, davljenje, nanošenje opekotina, bacanje predmeta na osobu, udaranje predmetima, pretnja ili povređivanje oružjem, zaključavanje u kuću ili izbacivanje iz nje.

Seksualno nasilje

- Predstavlja minimiziranje značaja partnerkinih osećanja prema seksu, insistiranje na neželjenom i neprijatnom dodirivanju, prisiljavanje na seksualni odnos, prisiljavanje na prostituciju, korišćenje u pornografske svrhe.

Psihičko nasilje

- Psihičko nasilje je najrasprostranjeniji oblik nasilja. Odnosi se na kontinuirano kritikovanje, potcenjivanje, emocionalne pretnje i optužbe, emocionalno ucenjivanje, stvaranje nesigurnosti kod žrtve, posesivno ponašanje, postavljanje nerealnih i neostvarenih očekivanja u odnosu na žrtvu, verbalno zlostavljanje, nepoštovanje žrtve, zloupotreba poverenja, neispunjavanje obećanja, izolacija, prebacivanje krivice za nasilje, uznemiravanje i maltretiranje.

Ekonomsko nasilje

- Podrazumeva nedavanje novca za troškove porodice, potpuno i isključivo raspolaganje porodičnim prihodima, prisiljavanje na podnošenje detaljnih izveštaja o potrošenom novcu, zabranu članu porodice da se zaposli i na taj način ostari sopstvene prihode.


Foto: Privatna arhiva

Na samom kraju je važno istaći da nema sramote u tome što ste žrtva nasilja, neka Vas to ne sprečava da potražite pomoć. Nekada i najtiši šapat može da spasi život.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica