Majke znaju koliko je teško izdržati kada mališan ima tantrum. Mozak male dece još nije dovoljno zreo da se nosi sa različitim emocijama, posebno jakim. I tu mi, roditelji, moramo priskočiti u pomoć. Naše ponašanje i sposobnost da čvrsto reagujemo na izlive besa, agresije i radosti u velikoj meri određuju da li će dete moći da razume sebe i da kontroliše svoja osećanja u budućnosti. Sidni Elis, majka dvojice dečaka, smislila je jednostavan i genijalan način da smiri dete kada ima tantrum, a savet je podelila sa drugim roditeljima na portalu Popsugar.

"Vreme maženja je disciplinsko sredstvo koje koristim da svoje mališane dovedem do pameti kada im je najpotrebnije. Kada neko od mojih dečaka ima napad besa ili se ne slaže jedan sa drugim, uzmem jednog od njih da sedne pored mene ili u moje krilo. Koristimo ove dragocene minute da shvatimo kako se beba oseća, a takođe i da se mazimo jedno sa drugim.

Do sada mi je ovo najdraži način da se nosim sa sukobima i dečjim ispadima u našoj kući – sa dvoje mališana, u razmaku od samo godinu i po dana, izlivi nezadovoljstva i svađe se dešavaju svakog sata.

Slučajno sam smislila ovaj ritual. Sve je počelo kada je moj najstariji sin još bio beba. Leo je otišao prerano, sa 10 meseci. Bio je veoma karakteran i nezavisan momak - i nije bilo lako izdržati. Kada je u naletu neraspoloženja pao na sred ulice, mirno sam ga podigla i čvrsto privila uz sebe." Počela je da diše duboko kako bi mu pomogla da se smiri (čak i kada se grčio u suzama i mučio), poljubila ga i nije mu dozvolila da ponovo padne u to stanje, rekavši da je sada "vreme za maženje".

"Kako je Leo odrastao, ovo pravilo je postalo ukorenjeno u našoj porodici. Naravno, imamo i druge načine da smirimo decu - redovne pauze između različitih aktivnosti, uskraćivanje vremena pred ekranom, ograničenja igračaka i igrica. Ali kada zakažem vreme za maženje, moje bebe ne samo da dolaze sebi, već postaju i malo srećnije.

Kad god moj dvogodišnjak ugrize starijeg brata , ili moj trogodišnjak odnese igračke svom mališanu, ili ne mogu da podele svoje omiljene automobile, ja podignem jednog od njih i kažem im da je vreme za maženje.

Prilazimo sofi. Dete može da sedi pored mene ili u mom krilu (uzgred, ja im uvek dam alternativu, tražeći da razmisle o svom ponašanju u uglu na stolici, ali oni biraju mene). Zatim zagrlim dete, poljubim mu čelo, igram se njegovom kosom i postavim mu nekoliko pitanja. Na primer: šta se dogodilo, zašto se to dogodilo, kako ste se osećali?

Istovremeno, uvek pokazujem saosećanje, dajući do znanja bebi da mi je veoma žao ako je tužna ili uznemirena. Posle nekoliko minuta on se više-manje opameti, a mi počinjemo da razgovaramo o nečem drugom. Za takvu pauzu odvojimo od tri do 20 minuta, u zavisnosti od raspoloženja dece i njihovih potreba da ih saslušamo i utešimo. Ovo je veoma intiman proces koji ima za cilj da pokažem deci svoju ljubav i pričam o njihovim osećanjima, a ne samo disciplinovanje i zaustavljanje tantruma.

Nisam stručnjak za roditeljstvo, ali sam primetila nekoliko razloga zašto ove pauze odlično funkcionišu sa mojim mališanima.

Za početak, pomaže mi da odvojim decu. Deca moraju da budu sama. Kad jednog sina izvučem iz napetog stanja, drugi ima malo vremena da se igra sam.

Drugo, to mi daje priliku da provedem vreme jedan na jedan sa svakim od dece. Pošto radim od kuće, ponekad se moji momci ponašaju samo da bi privukli moju pažnju. Na taj način zadovoljavam potrebu svakog deteta da komunicira sa mnom, pružajući im svoju nepodeljenu pažnju i ljubav.

Oni razumeju da ću ih tokom zagrljaja uvek slušati. Konačno, grlim svoju decu, ljubeći ih i zezajući se sa njima, smirujem se, pretvarajući potencijalno eksplozivnu situaciju u pozitivniju.

Ova tehnika se može koristiti bilo gde: kod kuće ili u šetnji u parku, na igralištu, na bučnoj zabavi. Odvojite nekoliko minuta da razumete osećanja svoje dece dok se mazite sa njima. Nakon ovoga, i vi i oni ćete se osećati opuštenije i srećnije."

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

(Yumama/T.A.S.)