Poenta roditeljstva je videti kako se lagano otkriva ličnost deteta, videti te neopisive trenutke kada dolazi do novih životnih prekretnica. Ipak, realnost je da smo veoma zauzeti, te nije neobično da se roditelji plaše da ne provode dovoljno vremena sa decom, i da osećaju da su propustili neke dragocene uspomene.

Johanesburški klinički psiholog Kristen Skolari obrašnjava da kvalitetno provedeno vreme sa detetom stvara jaku vezu među vama, i dete ohrabruje da se oseća sigurno, srećno i da se uzda u vas. Tako ćete znati šta ga muči, šta proživljava i šta ga čini srećnim. Važno je napraviti razliku između kvaliteta i kvantiteta provedenog vremena.

Kvalitet naspram kvantiteta

Kada se upletete u svoje dnevne obaveze, možete uhvatiti sebe kako se jednostavno vrtite tamo-ovamo. Biti prisutan je neverovatan izazov u ovom brzom svetu, gde se očekuje da budemo konstantno povezani i dostupni svakome. Kristen je istakla kako je to ogroman izazov za roditelje, i predlaže da napravite svesnu odluku da odložite telefone i tablete čim se vaša smena završi. Ona ohrabruje i uključivanje kvalitetnog vremena u dnevnu rutinu sa detetom, tako što ćete detetu pomoći da kuva, igrati se sa njim dok se kupa, ili ćaskati o provedenom danu tokom večere. Čitanje ili maženje pred spavanje su takođe vrlo efektni načini.

Ukoliko se mučite sa tim da budete prisutni u onom što radite, vežbajte tehnike koje će vam pomoći da se koncentrišete i osetite kontrolu. To može jednostavno biti preuzimanje kontrole nad disanjem i podsećanje sebe da budemo prisutni. Umesto pokušaja da u isto vreme mislite i o poslu i o detetu, pokušajte da posao ostavite sa strane dok mališa ne ode na spavanje. "Kada ste sa detetom obratite pažnju, slušajte šta ima da kaže i razumite njegova osećanja", objasnila je.

Kvalitetno provedeno vreme sa vašim detetom stvara srećnu vezu i neponovljive uspomene. Prvi element efikasnog roditeljstva jeste odvajanje vremena koje ćete provesti sa svojim detetom. Nekada linija između kvaliteta i kvantiteta provedenog vremena nije potpuno jasna. U suštini, deca vole da vas imaju sve vreme samo za sebe, te je važno da se fizički i emotivno potpuno uključite kada ste zajedno.

Benefiti kvalitetno provedenog vremena

Povezanost koju dete stvara sa svojim roditeljem je prva smislena veza koju stvara u životu. Stoga, ona predstavlja integralnu ulogu u budućim vezama, jer postavlja normu i očekivanja kada su kasniji odnosi sa ljudima u pitanju. Osetiće emotivnu bliskost i shvatititi da su bitni i voljeni. Bliskost će dovesti i do lakšeg diciplinovanja. Ukoliko se sami fokusirate na vezu sa detetom, i samo će više biti fokusirano na ono što govorite.

Naučite da prepoznate znake

Vokabular vašeg deteta je ograničen, te neće uvek biti u mogućnosti da iskaže da mu je potrebno više vremena sa vama. Ipak, svi eksperti se slažu sa tim da deca nedostatak bliskosti i pažnje iskazuju kroz problematično ponašanje. Mogu biti agresivni, nemirni ili nervozni. Na neki način žele da pridobiju pažnju, pa makar to bilo i negativno. Deca, bez obzira na godine, imaju duboku potrebu da budu voljeni, pa nedostatak pažnje može dovesti do anksioznosti ili depresije.


Foto: Shutterstock

Kreirajte kvalitetno vreme

S obziorm da su neki roditelji u mogućnosti da sa detetom provedu svega nekoliko sati dnevno, vrlo je važno iskoristiti to vreme kako treba. Evo nekoliko važnih napomena:

- Odložite svoj mobilni telefon kada stignete kući ili kada dođete po dete u vrtić. Napravite vezu "licem u lice". Ovi roditeljski momenti su ključ povezanosti sa decom.

- Umesto korišćenja elektronskih uređaja da privučete detetovu pažnju, pričajte, pevajte ili se igrajte zajedno. Obratite pažnju na svet izvan prozora automobila, posmatrajte drveće, saobraćajne znake i vozila koja prolaze.

- Kada učite kod kuće, koristite tehnologiju da pojačate stvarnost, da potpomogne učenju, a ne da ga zameni.

- Ne zaboravite da je igra jezik detinjstva, pa obavezno odvojte vreme da se zajedno igrate.

- Ponovo proverite očekivanja, prioritete, radne sate i obaveze koje imate.

- Promotrite svoj raspored da biste videli da li bar jedan roditelj ima fleksibilnosti da pruži detetu kvalitetno vreme.

- Uzmite u obzir da se pridružite, ili pak kreirate forum zaposlenih roditelja u svojoj firmi, gde možete međusobno deliti savete i razgovarati o idejama.

Postoji veliki broj kreativnih načina da uživate u vremenu provedenom sa detetom, a da se ne preopteretite. Vikend pruža mnogo više vremena za neobične stvari koje ne iziskuju novac, poput šetnje, piknika ili zajedničkog gledanja filmova.

Možete uključiti i razne društvene igre sa detetom. Pratite dete, nemojte ga terati da ide da se igra napolju ukoliko bi radije da crta u kući. Pretvorite dnevne obaveze u posebne trenutke, pronađite radost u malim stvarima, usrećite svoje mališane.

Kako da vam kvalitet zajedničkog vremena bude prioritet?

- Razgovarajte ili se igrajte sa detetom.

- Učestvujte u aktivnosti koju dete predloži.

- Kroz reči i dela pokažite detetu koliko ga volite.

- Provedite vreme sa detetom neposredno pred odlazak na posao, kada se vratite kući ili pred spavanje.

- Ugovorite specijalni izlaak sa svojim detetom, tako da može da mu se raduje. Možete organizovati piknik, posetiti zoološki vrt ili raditi neku umetničku aktivnost.

- U zavisnosti od detetovih godina, pridružite se njegovoj aktivnosti. Ohrabrite ga, pohvalite i učestvujte.