Kada dete uđe u fazu tantruma, to često predstavlja pravi izazov za mame i ztate. napadi histerije, udaranje glavom, vikanje - svaki takav ispad je stresan i za dete i za roditelje, koji se često osećaju bespomoćno u takvim situacijama jer ništa ne pomaže.

Dete takođe ima osećanja, ali još nije naučilo kako da ih kontroliše i kanališe. Devalvacija lišava decu razumevanja da i oni imaju pravo da budu uznemireni. Kada dete uđe u fazu histerije i doživljava tantrum, pametne majke imaju jedan trik- postavljaju detetu pitanje kako bi za minut prekinule njegovu histeriju.

Jednostavno rešenje
U takvim trenucima u pomoć dolazi jednostavno rešenje, delotvorno pitanje koje svaka pametna majka postavlja svom detetu: "Da li je ovo mali, srednji ili veliki problem?"

Da, ovo pitanje izgleda previše jednostavno da bi se zaustavio bes, ali zapravo čini veliku razliku pretvarajući trenutke ispunjene besom i plakanjem u lekcije o samootkrivanju i emocionalnom razvoju. Na taj način pokazujete svoje razumevanje i pažljivo "prebacujete" hirovitog mališana da razmisli o odgovoru, prenosi portal wday.ru.

Pomozite svom detetu da postane svesno svojih emocija. Postepeno će shvatiti da ljudi mogu imati različita osećanja, i to je normalno. Važno je naučiti ga da svesno doživljava i upravlja svojim osećanjima umesto da uranja u pristrasni svet iskustava.

Ni u kom slučaju ne bi trebalo da pribegavate sledećim "tehnikama":

  • Ignorisanje. Najgori način da ugasite reakciju je da se pretvarate da je ne primećujete;
  • Poziv za glas razuma. Dete neće poslušati vaše savete u stanju histerije.
  • Amortizacija. Ne možete reći svom detetu da gubi vreme na nepotrebne aktivnosti.

Nijedna od ovih strategija neće zaustaviti bes jer ne uključuje roditelje koji detetu nude empatiju i pažnju. Naravno, dete će u procesu odrastanja i razumevanja svojih emocija praviti greške. Ali to nije razlog za kritiku i kaznu. U ovom trenutku moramo ostati podrška i pomoć, pomažući mu da pronađe pravi put.

Takođe, morate da se uverite da vaše dete doživi to iskustvo u okruženju u kojem su osećanja dobrodošla. Kod kuće i u školi treba stvoriti atmosferu u kojoj se oseća prijatno da se izražava. Ovo će pomoći vašem detetu da razvije veštine emocionalne inteligencije i da se nosi sa životnim poteškoćama.

Ovo je prilika da naučite dete da razume sebe i svet oko sebe, kao i da upravlja emocijama. Na kraju krajeva, samo ako nauči da bude gospodar svojih osećanja, može postati srećna i samouverena osoba.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh