Svaki roditelj može da potvrdi da je njegovo dete poput "sunđera", da kopira i oponaša ono što vidi, emocije, način komunikacije, odnos prema drugima, ali i prema sebi. Iako se često fokusiramo na to da ih naučimo nove reči, kako da broje, da uče strani jezik, crtaju, razvijaju motoričke veštine, važno je i da ih svakodnevno učimo empatiji i emocionalnoj inteligenciji.

Emocionalna inteligencija je sposobnost da identifikujete, razumete, izrazite i upravljate svojim emocijama. Uzimajući u obzir činjenicu da to može biti teško za neke odrasle osobe, možda ćete se iznenaditi kada saznate da su deca sposobna da razviju emocionalnu inteligenciju čim su u stanju da komuniciraju, kaže dr Liza Fajerston, klinički psiholog.

Ako vaše dete ne pokazuje znake emocionalne inteligencije, ne brinite. Stručnjaci ističu da možete stalno da ovo vežbate sa decom i razvijate, odnosno da ih učite kako da izražavaju svoje emocije, rešavaju probleme, komuniciraju i povezuju se sa drugima.

8 znakova koji pokazuju da je dete emocionalno inteligentno:

1. Plače
Sposobnost izražavanja emocija je jedna od prvih stvari koje učimo kao bebe. Međutim, kako naša deca rastu, sposobnost da izraze svoja osećanja može biti ugušena od strane društva koje im govori da prestanu da plaču ili ih samo podstiče da izraze ono što smatramo pozitivnim emocijama. Stručnjaci sa Gotman instituta predlaže da prestanemo sa ovim. Umes

2. Pokazuje empatiju
Sposobnost prepoznavanja tuđeg emocionalnog stanja i izražavanja razumevanja ili saosećanja nije laka veština za većinu odraslih, a kamoli dece. Pokazivanje empatije prema drugim ljudima - kada dete zagrli nekoga ko je tužan ili želi da pomogne drugom detetu na igralištu - ključni deo emocionalne inteligencije.

3. Može prepoznati svoje emocije
Čin identifikacije specifičnog osećanja ili događaja koji ih je naterao da se osećaju tužno, ljuto ili uplašeno može uveliko pomoći da se spreče da se te stvari dogode u budućnosti i da se reši stvarni problem. Učenje ovih veština je važan korak u razvoju emocionalne inteligencije i svakako treba da ohrabrujete svoju decu kada prepoznaju i izraze svoja osećanja.

4. Razgovara o emocijama sa vama
Izražavanje emocija i njihovo korišćenje za uspostavljanje veza sa drugim ljudima je sledeći korak u tome da budete emocionalno inteligentniji. Roditelji treba da podstiču decu da kažu kada se osećaju loše i da se povežu sa njima na emocionalnom nivou. To je proveren način da im pomognu da reše problem i da se izbore sa promenama i neprijatnim emocijama.

5. Radoznalo dete
Mnogi stručnjaci ističu da je otvorenost i želja da uče o svetu i drugim ljudima znak emocionalne inteligencije. Ako se vaše dete stalno pita "zašto" ili ga privlače priče o različitim ljudima koji prevazilaze izazove, trebalo bi da ga potpuno ohrabrite da nastavi tako, jer je to jasan način da se razvije empatija, koja je ključna komponenta za emocionalnu inteligenciju dece i odraslih.

6. Dete je spremno da vas sluša
Deca sa visokom emocionalnom inteligencijom često postaju slušaoci svojih prijatelja. Vršnjaci im se poveravaju i traže od njih pomoć. Jedan siguran način na koji možete pomoći svojoj deci da nauče kako da slušaju je da im pokažete, primerom, tako što ćete vi slušati njih, kao i ljude iz vašeg okruženja.

7. Lako se prilagođava promenama
Ako se vaše dete sa lakoćom suočava sa promenama u vašoj rutini ili može da upravlja razočaravajućim ili neočekivanim vestima, možda je već naučilo ključnu komponentu emocionalne inteligencije. Zato je važno da roditelji u izazovnim situacijama nauče decu smirenosti, umesto panike i nekontrolisanih emocija.

8. Može lako da se smiri
Prema Gotman institutu, ponekad se čini da su mala deca puna sirovih, neregulisanih emocija. Sposobnost upravljanja emocijama i snalaženja kada stvari ne idu kako treba nije veština koju većina dece usvaja u ranom uzrastu. Kao roditelji, trebalo bi da aplaudiramo našoj deci kada razviju sposobnost da udahnu duboko, smire se ili pristupe mirnijem načina razmišljanja.

Izvor: Yumama