Deca nisu rođena sa društvenim veštinama, pa je potrebno da ih naučite odgovarajućem ponašanju dok su još mala. Pravila i posledice koje im usadite dok su mali ostaće im urezana i kasnije u životu. Zato smo rešili da izdvojimo 20 saveta stručnjaka za disciplinovanje deteta. 

1. Očekujte teške trenutke

Neke situacije i trenuci tokom dana mogu biti okidači lošeg ponašanja. Jedan od glavnih krivaca je promena aktivnosti (buđenje, odlazak u krevet, prekid igre zbog ručka). Pripremite dete na promenu. Možete mu reći: "Nakon što završiš taj deo igre, vreme je za ručak".

2. Odaberite svoje 'oružje'

Ukoliko NE govorite dvadeset puta dnevno, ono će potpuno izgubiti svoj efekat. Podelite loše ponašanje na prioritet 1, 2, i 3, a najviše pažnje posvetite onom najtežem stadijumu. Ukoliko ignorišete male ispade (poput vrištanja svaki put kada proveravate mejl), vremenom će prestati to da radi, jer će shvatiti da nema nikakvog efekta. 

3. Uključite preventivne mere

Neka vaša kuća bude prilagođena detetu. Pomeranje skupog nakita iz detetovog vidokruga eliminisaće igru sa njim. Idite ranije u restoran, kako ne biste morali sa detetom da čekate da se oslobodi sto. 

4. Neka vaše izjave budu kratke i slatke

Kada su u pitanju jednogodišnjaci koji imaju ograničen vokabular, koristite kratke rečenice poput Ne ujedati. Ovo je mnogo efikasnije nego da krenete da objašnjavate zašto to ne treba da radi. 

5. Ometajte i preusmerite

Sigurno to već radite, ali je važno da budete redovni u tome. Čak i ako dete odmota ceo toalet papir deseti put u danu, mirno ga pomerite iz kupatila i zatvorite vrata. Vremenom će zaboraviti na to. 

6. Upoznajte ih sa posledicama

Dete bi trebalo da nauči kakve posledice će imati njegovo ponašanje. Na primer, ako glasno insistira da samo odabere pidžamu (što obično traje večnost), onda znači da neće dobiti priču za laku noć. Sledeći put će pustiti mamu da odluči, ili će je pak samo odabrati vrlo brzo. 

7. Nemojte odustajati kako biste izbegli konflikt

Niko od nas ne voli da bude partibrejker, ali ako želite da naučite kako da na najbolji način disciplinujete svoje dete, morate i to raditi. Na primer, ako se dete uhvati za žitarice pune zaslađivača koje je videlo na televiziji, iako znate da će nastati haos u radnji, držite se svoje odluke. Kasnije ćete biti srećni što ste to uradili. 

8. Pretpostavite pokušaje traženja pažnje

Vaše dete će napraviti scenu kada vam je pažnja usmerena na nešto drugo, poput kuvanja, razgovaranja telefonom i slično. Važno je da detetu obezbedite drugi vid zabave, poput omiljene igračke ili užine, kako bi ostalo okupirano.

9. Fokusirajte se na ponašanje, a ne na dete

Uvek govorite da je određeno ponašanje loše. Nikad ne govorite da je dete loše. Važno je da ono zna da ga volite, ali da vam smeta samo način ponašanja u ovom trenutku.

10. Dajte detetu izbore

Kada mu date izbore, znaće da ima pravo glasa. Nemojte samo davati previše opcija.

11. Nemojte vikati

Nemojte dizati glas prilikom discplinovanja, ali promenite ton da mu bude jasno da treba da posluša. 

12. Primetite kada se dobro ponaša

Ukoliko pohvalite lepo ponašanje deteta, ono će se češće ponašati baš tako, a manje će praviti scene da privuče vašu pažnju. Pozitivan odnos će podstaći dobro ponašanje. 

13. Reagujte odmah

Nemojte čekati da disciplinujete svoje dete. Neće se setiti zbog čega je u nevolji već posle pet minuta.

14. Budite dobar uzor

Ukoliko sami reagujete mirno kada ste pod pritiskom, dete će to videti i raditi isto. Ukoliko imate izlive besa kada ste uznemireni, nemojte se začuditi detetovom takvom ponašanju. Deca prosto imaju taj sistem praćenja roditelja, zato je važno da budete dobar model ponašanja. 

15. Nemojte se ponašati prema detetu kao prema odrasloj osobi

Dete zaista ne želi da sluša lekciju od vas, a neće moći ni da je razume kako treba. Sledeći put kada kada baci špagete, nemojte početi sa lekcijom o bacanju, već dete mirno odvedite iz kuhinje. 

16. Mudro koristite ignorisanje

Kada mu uskratite svoju pažnju na efikasan način, dete zaista može razumeti poruku. Dobra ideja je da ne obraćate pažnju na njega, i to minut po svakoj godini uzrasta. Sasvim je u redu ako pustite dete mlađe od dve godine da samo otplače svoje na podu. Samo budite pažljivi - neka lokacija bude potpuno sigurna za dete. Rezervišite ovaj disciplinski postupak za određeno ponašanje, na primer ujedanje drugog deteta. 

17. Nemojte praviti nagodbe ili obećanja

Ukoliko budeš dobar, kupiću ti igračku - izbegavajte. U suprotnom ćete stvoriti dvogodišnjaka čije lepo ponašanje dolazi samo uz nagradu. 

18. Menjajte strategiju s vremena na vreme

Ono što je odlično funkcionisalo kada je dete imalo 12 meseci verovatno neće imati efekta i sa dve godine. Kako raste, morte prilagođavati svoje strategije. 

19. Nemojte reagovati ishitreno

Iako će vas često povući, nemojte se ponašati isto kao dete. Morate biti odrasla osoba u takvim situacijama. Postoji mnogo efektinijih načina od šamara ili vikanja. Ukoliko vas dete iznervira, udaljite se, udahnite, pa onda odaberite način na koji ćete reagovati. 

20. Podsećajte dete da ga volite

Uvek je dobra odluka da diskusiju završite na pozitivan način. Na taj način ćete pokazati detetu da ste spremni da nastavite dalje, a ne da se držite problema. Uz to ćete mu usaditi i važnu stavku - da sva ograničenja postavljate baš zato što ih volite. 

Zapratite nas i na Instagramu!