Neki dečaci ne mogu da pronađu pravu sreću van maminog doma, jer ih majke na svaki mogući način ometaju. Donosimo detalje popularne Jungove teorije!

Karl Gustav Jung, jedan od najpoznatijih švajcarskih psihologa i psihoanalitičara, izneo je zanimljiv zaključak o vaspitanju muške dece – istakao je da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju deteta može dovesti do formiranja tzv. nazvan kompleksom "čovek-dete" . Na primer, ako otac ne pruži emocionalnu podršku i pažnju majci, ona može početi da to traži u detetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom "ugušiti" sina , vezujući ga za sebe i sprečavajući ga da se oslobodi osećaja zavisnosti od nje.

"I evo čoveka koji stoji pred vama, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i okrutnog sveta koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin bio predodređen da odraste u muškarca, a ona ne čini ništa da mu pomogne da odraste i ima svoju porodicu", napisao je Jung u knjizi "Moderna Jungova klinička praksa".

Zaključak je da dete takve kompulzivne majke jednostavno ne može da živi samo. Ona će stalno ispravljati sve njegove greške i u njegovo ime donositi sve važne životne odluke. Odnosno, sve dok joj on to dozvoli. Takvi muškarci teško mogu da se oslobode majčinog uticaja, jer su "paralizovani" osećajem da samo njihove majke mogu da im pruže mir i sreću... Za takav "izdajnički čin" biće im potrebna hrabrost da napravi liniju, zaboravi majku i preživi raskid sa svojom "prvom ljubavlju".

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

(Roditelji.hr/Yumama/T.A.S.)