Svaki roditelj jedva čeka da dete prohoda, ali kada taj period nastupi krenu brojne muke. Od toga da neprestano gledate da se ne povredi, do toga da štitite sve po kući. Predstavljamo vam listu stvari na koje treba da obratite pažnju u stanu i kako da stvorite bezbedno okruženje za svoje dete.

Odgovarajuća zaštita

Od trenutka kada beba propuzi potrebno je zaštititi ga od utičnica koje može da dohvati, a za tu namenu postoje različite vrste zaštita u radnjama specijalizovanim za dečju opremu, ali i mnogim drugim prodavnicama.

Takođe, postoje i zaštite i usporivači za fioke, i zaštite za ormane, vrata, prozore. Prilikom korišćenja zaštita pazite da dete ne vidi kako se otvaraju, kako ne bi ponovilo postupak i naučilo samo da ih otvara i zatvara.

Postoje i zaštite za ćoškove i ivice, koji su naročito opasni tokom samog prohodavanja dok dete ne postane stabilno.

Ne zaboravite da fiksirate i stolnjake sigurnosnim držačima kako ih dete tokom igre ili trčanja kroz kuću ne bi povuklo i sebe izložilo raznim vrstama povreda, a najčešće opekotinama.

Zaštita, sto, dete
Shutterstock Zaštitite oštre ivice kada deca prohodaju

Tepisi

Iako je praktično imati tepihe kada dete počne da puzi kako se ne bi kretalo po tvrdom i kako mu ne bi bilo hladno, oni takođe mogu predstavljati opasnost kada dete prohoda.

Pored toga što dete može da zapne za tepih, u zavisnosti od podloge tepiha on može biti klizav. Naročiti problem predstavljaju staze, pa razmislite o njihovom uklanjanju.

Hemikalije

Najsigurnije je da sve vrste hemikalija, deterdžente, sredstva za čišćenje, držite u ormariću na visini, do koje dete ne može da dođe.
Ako niste u mogućnosti to da uradite, stavite odgovarajuću zaštitu na donje elemente i uvek okrenite sprejeve na "stop", odnosno "off".

Sudovi u kuhinji

Ručke šerpi, lonaca, tiganja, džezvi uvek treba okrenuti na suprotnu stranu kada se nalaze na šporetu, tako da ne budu dostupne detetu. Na taj način će se izbeći opekotine, vrlo česte u ovom uzrastu.

Držite sve predmete koji se mogu upaliti i izazvati opekotine i požar van domašaja deteta (šibice, upaljači, upaljene cigarete i sl.) – na visini koju ne može da dohvati ili zatvorene u ormanu sa odgovarajućom zaštitom.

Dete, kuhinja, šporet, opekotina
Shutterstock 

Nameštaj

Delovi nameštaja kao što su stolice, fotelje, stočići nikada ne treba da stoje ispod prozora, jer će dete u svojoj znatiželji, penjući se na njih, želeti da vidi šta se nalazi ispod prozora, što može dovesti do pada deteta kroz prozor.

Nakon korišćenja merdevina, odmah ih sklonite na sigurno mesto.

Balkon i terasa 

Vrata od balkona/terase uvek držite zaključana da dete ne može samo da izađe. Takođe, ključ ne treba da bude nadohvat ruke detetu.

Ukoliko ste sa detetom na balkonu ili terasi pažljivo pratite šta dete radi, jer mu kutije, sanduci sa flašama i slično uz ogradu mogu poslužiti za penjanje.

Električni uređaji

Deca u ovom uzrastu vole da oponašaju roditelje i koriste predmete za svakodnevnu upotrebu koje vide u kući. U kuhinji vreba posebna opasnost, što od oštrih predmeta, što od uređaja.

Uvek isključite iz struje sve vrste miksera, seckalica, blendera, a peglu nikada nemojte ostaviti tako da dete može da je povuče za kabl, bilo da je vruća ili hladna.

Struja, dete, kabl, opasnost
Shutterstock Igranje sa kablovima je opasno za decu

Biljke

U kući u kojoj se nalazi malo dete ne treba držati ukrasne biljke pošto su mnoge od njih otrovne – fikus, difenbahija, filadendron, rododendron, dracena, oleandar, narcis, hrizantema, ciklama, klivija i mnoge druge.

Biljke su pravi mamac za decu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može dovesti do alergija, osipa, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje, i čak ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život deteta.

Kućni ljubimci

Koliko god da verujete svom kućnom ljubimcu, nemojte dete ostavljati samo sa njim. Nagli pokreti koje deca prave mogu uplašiti vašeg psa ili mačku, koji bi onda mogao odbrambeno da reaguje.

(Yumama/RTS)