Koliko puta vam se desilo da je dete razbilo neki stakleni predmet i da ste u sekundi samo pomislili da ga što pre sklonite odatle i pokupite i poslednji komadić kako se ne bi povredio?

Većina nas prvo posegne za usisivačem, ali postoji razlog zašto to ne treba da radite. Čak i oni najsitniji komadići mogu pštetiti crevo usisivača, što će rezultirati gubljenjem snage usisivača i neefikasnošću.

Kako bezbedno da uklonim staklo?

Za velike komade stakla koristite metlu i lopaticu i bacite ih u debelu papirnatu ili plastičnu kesicu. Pokušajte tako da pokupite što više stakla pre nego što pređete na usisivač.

Ako imate ručni usisivač koji nema crevo, možete s njim usisati preostale komadiće stakla. Proverite pre jesu li svi filteri i posuda za prikupljanje prašine ili kesica na svom mestu, a budući da ćete verovatno raditi razbijenog stakla, dobro je nositi i zaštitu za oči, debele rukavice i čvrste cipele.

Kada završite, posudu ili filter pažljivo ispraznite u smeće, a ako usisivač ima jednokratnu kesicu, kad pokupite staklo, odmah je bacite.

Slomljeno posuđe
Shutterstock Slomljeno posuđe

Evo još načina da pokupite staklo:

- Položite tri lista papirnatih ubrusa i presavijte ih u kvadrat. Navlažite i pritisnite kvadrat na krhotine stakla. Staklo će se zalepiti za papirnati ubrus, pa ga samo bacite u smeće.

- Utisnite krišku svežeg hleba na krhotine stakla.

- Dok nosite rukavice oko ruke, obmotajte lepljivu traku, s lepljivom stranom prema spolja. Pritisnite traku na staklo, a onda je pažljivo bacite u kesu za đubre.

- Koristite lepljivi valjak za dlačice da pokupite staklo. Valjak namenjen uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca ima jače lepilo i najbolje će pokupiti staklo.

(Yumama)