Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BROJ SLUČAJEVA INFEKCIJE ROTA VIRUSOM U PORASTU: Pedijatar savetuje šta da preduzmete

Poslednjih dana u Beogradu beleži se povećan broj pregleda i hospitalizacije odojčadii male dece zbog infekcije izazavne rota virusom.

 dete i lekar_1892640733.jpg Izvor: Shutterstock

Reč je o oboljenju koje prate teški prolivi, povraćanje i povišena temperatura, što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidratacije organizma.

Rota virus odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sistema kod odojčadi i male dece. Od ovog virusa najčešće obolevaju odojčad u dobu od 6 meseci i deca do 5 godina života, a put prenošenja je feko-oralni uz mogući kontaktni ili respiratorni mehanizam prenošenja. Ovi virusi se mogu naći i u kontaminiranoj vodi.

Doktor Milica Kotlajić, pedijatar,  približila je roditeljima kako izledaju simptomi, klinička slika i lečenje u izjavi za portal žena.rs: "Simptomi stomačnog virusa su jasno izraženi- povraćanje (veliki broj), dijareja odnosno vodenasta stolica, povišena telesna temepartura. Postoji rizik od brzog dehidriranja dece, a klinička slika kreće se od blaže što se najčešće dešava do one teže i to zavisi i od imuniteta naročito od imuniteta gigestivnog trakta." Takođe, ona je navela da roditelji treba da reaguju odmah, čim se jave simptomi, započnu redhidriranje dece, ali ne čajem ili vodom nego elektrolitima: " Ukoliko dete neće da pije određene elektrolite, mogu se nabaviti drugi. Elektrolite treba uzimati na pet minuta po pet mililitara. Uzimaju se sve dok traje povraćanje. Tek dva sata nakon što povraćanje prestane, dete može da pojede određenu čvrstu hranu, ali onu lako svarljivu- u maloj količini i češće", savetuje pedijatar i dodaje da dete može postati malaksalo u slučaju da ne uzima elektrolite".

Prema rečima doktorke, ukoliko je broj dijareja i povraćanja velik, pa se jave suva sluzokoža i povišena temperatura, to je znak da je detetu potrebna infuzija. Ako dođe do skoka temperature, obavezno je javiti se lekaru čiji je savet svakako najbolje potražiti i čim se jave ostali simptomi.

"Rota virusi su prisutni u prirodi, javljaju se često leti i prenose se dodirom, kontaminacijom preko zaraženih predmeta koje dete koristi. Skor svaki kontakt sa detetom koji boluje od stomačnog virusa, dovede do novog zaražavanja", kaže pedijatar i navodi da ovaj virus ne traje dugo: "Stomačni virus najčešće traje dan, dva kod blaže kliničke slike do pet dana ukoliko je klinička slika teža. Dužina lečenja zavisi od imuniteta detete, ali i količine virusa koje je unelo".


BONUS VIDEO

Pogledajte

01:51
NOVI SOJ KORONA VIRUSA U SRBIJI! Stojanović: Svi koji su bili u inostranstvu, čim primete simptome treba ODMAH da se jave lekaru!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica