Poslednja stvar koju želite je da vidite da vaše dete pati od istih simptoma alergije koje ste imali ceo život. Pa su roditelji često u strahu da njihova deca ne naslede ovu "muku" koja će ih pratiti kroz ceo život. Sklonost ka alergiji se nasleđuje, ali to ne znači da će vaše dete obavezno da ima alergiju i da će njegove reakcije biti iste kao i vaše.

Prvo, hajde da počnemo od toga šta je zapravo alergija. Alergija se definiše kao abnormalna reakcija na supstance koje su obično bezopasne za većinu ljudi. Ove supstance se nazivaju "alergeni". Alergeni se mogu naći u zatvorenom prostoru, na otvorenom, pa čak iu stvarima koje jedemo.

Neki od najčešćih simptoma alergije koje ljudi doživljavaju razlikuju se u zavisnosti od vrste alergena. Na primer, ako ste alergični na polen, buđ, životinjsku perut i grinje, možda ćete osetiti kijanje, začepljenost nosa, curenje iz nosa, svrab, suzenje i/ili crvene oči, svrab u ušima i grebanje u grlu. Pored toga, mogu se javiti i sinusne glavobolje, bol u licu i kašalj.

Dakle, sigurno se još uvek pitate… kako se razvijaju alergije i da li je to zapravo genetski? Odgovor: Često je nasledno, što znači da se može preneti preko gena sa roditelja na njihovu decu. Važno je napomenuti da to ne znači da će, ako imate alergije, i vaše dete sigurno razviti alergije. Verovali ili ne, u nekim slučajevima dete će razviti alergije koje njegovi ili njeni roditelji nemaju, ili uopšte neće razviti alergije.

da l ije alergija ili prehlada 0468520198
yanadjana / Alamy / Alamy / Profimedia Alergija na polen

Ono što je važno jeste da budete svesni alergija koje imate i da se vaša deca testiraju na alergije ako imaju simptome kako bi se odredio najbolji pristup za njihovo lečenje. Da bi dijagnostikovao alergije, lekar mora da dobije anamnezu od pacijenta i obavi fizički pregled. Alergijsko testiranje kože se takođe može obaviti da bi se utvrdio stvarni uzrok alergijskih simptoma. Odatle se postavlja plan lečenja koji uključuje izbegavanje alergena, ako je moguće, kao i lekove koji pomažu u kontroli simptoma alergije.

Ako oba roditelja imaju alergije njihova deca imaju mnogo veće šanse da se i kod njih razviju. Ukoliko samo jedan roditelj ima alergije, dete će imati od 30- 50 odsto veće šanse da bude alergično na nešto. Dakle, ne mora da znači da će i deca biti alergična na isto na šta su i roditelji.

Dete, doktor, pedijatar, devojčica, alergije
Shutterstock Devojčica sa alergijom na koži kod pedijatra

Na primer, ako ste vi alergični na jagode, to ne treba da vas u startu obeshrabri da detetu datu tu namirnicu, jer može da se desi da ono nema nikakvu reakciju. Često se dešava da mališani razviju alergiju na nešto sasvim drugo na šta na primer vi niste alergični. U slučaju da oba roditelja pate od alergija, njihova će deca imati 60 do 80% veće mogućnosti da i sami razviju alergijske reakcije.

Jedna studija je čak pokazala da sklonost ka alergijama ne samo da je prenosiva već je i polno određena. Studija pokazuje da majke mnogo češće prenose alergije na ćerke, a očevi na sinove. U oba slučaju se ne radi o nekoj posebnoj alergiji već samo o tendenciji za razvoj alergije. Jedini izuzetak za nasleđivanje tendencije jeste alergija na penicilin. Ova alergija nema veze sa specifičnošću polova i podjednako se može naslediti, kako od majke, tako i od oca.

(Yumama)