Kada pokušavate da zatrudnite uglavno obraćate posebenu pažnju na ishranu kako biste osigurali veće šanse da se to što pre desi. Međutim retko se govori o tome da li pojedini lekovi koje svakodnevno koristimo ili ukoliko se razbolimo mogu da budu prepreka za trudnoću.Pošto je kranula sezona bolesti, sigurno će se doći trenutak kada budete morali da pijete anitbiotike kako biste se što pre oporavili, ali treba obratiti pažnju šta smete da koristite ukoliko želite da zatrudnite.

Lekari sugerišu da žene koje pokušavaju da zatrudne treba da izbegavaju specifične antibiotike i lekove protiv prehlade. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji dokazuju da uzimanje antibiotika može uticati na plodnost žene. U stvari, razboljevanje tokom ovulacije takođe možda neće imati uticaja, iako može ometati vašu želju za seksom.

Uticaj antibiotika na plodnost žena

Mnoge žene koje uzimaju antibiotike brinu da li mogu izazvati neplodnost. Njihov glavni strah je da antibiotici mogu ometati menstruaciju, ovulaciju ili implantaciju embriona, što im otežava da zatrudne. Ali ne postoji jasan dokaz koji ukazuje na bilo kakve štetne efekte antibiotika na hormone koji kontrolišu menstrualni ciklus, ovulaciju ili začeće.

Par, seks, ljubav
Shutterstock Ljubavni par u krevetu

Uticaj antibiotika na plodnost muškaraca

Većina istraživanja urađenih za proučavanje uticaja antibiotika na plodnost uglavnom se fokusirala na plodnost muškaraca, a ne na plodnost žena. Studije pokazuju da nekoliko antibiotika kao što su tetraciklin, penicilin, eritromicin mogu negativno uticati na mušku spermu i plodnost. Neki lekovi su doveli do smanjenja kvaliteta sperme.

Koje su šanse da zatrudnite dok uzimate antibiotike?

Malo je verovatno da će uzimanje antibiotika tokom pokušaja začeća uticati na vaše šanse. U nekim slučajevima, žene koje uzimaju antibiotike su prijavile da imaju poremećaj ovulacije, posebno u proizvodnji cervikalne sluzi. Međutim, ne postoje konačni podaci koji bi podržali tu tvrdnju. U stvari, infekcija u telu žene može biti veći uzrok njene privremene neplodnosti za razliku od antibiotika. Uzimanje antibiotika, naprotiv, verovatno vam može pomoći da zatrudnite tako što ćete efikasno tretirati infekciju, što može biti potencijalno ograničenje procesa začeća. Antibiotska terapija može pomoći da se vaš organizam brže oporavi, nakon što je bio oslabljen bakterijskom infekcijom.

(Yumama)