Alergije na hranu, za razliku od intolerancije na hranu, nisu mnogo česte. Javljaju se kod svega pet posto mališana ispod 3 godine.

Ipak, ako se desi alergijska reakcija na hranu, ona može biti vrlo jaka, naročito prvi put.

Šta treba odmah da uradite?

Ukoliko dete samo kašlje, suze mu oči ili curi nos, to ne zahteva hitnu intervenciju. Ipak, to može biti stresno i za vas i za dete. Važno je da se smirite i da učinite da detetu bude što prijatnije.

  • Sklonite svu usku odeću sa vrata i grudi
  • Odvedite dete na svež vazduh
  • Uspravite dete na svom krilu kako biste mu olakšali disanje
  • Mazite dete, pevajte mu i pričajte da se smiri
  • Ako ima svrab, aplikujte odgovarajuću kremu

Trebalo bi, svakako, da se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Antihistaminike ili analgetike, poput paracetamola, nemojte davati na svoju ruku.

Šta ako dođe do anafilakse

Anafilaksa je nagla i jaka alergijska reakcija, koja obično otežava disanje. Mora se hitno tretirati lekovima. Pozovite hitnu pomoć ako dođe do ovoga. Primenite savete o skidanju odeće sa vrata i grudi i umirivanju disanja dok ne stigne pomoć.

Kada da potražite medicinsku pomoć

Ako mislite da vaše dete ima alergijsku reakciju na određenu namirnicu, trebalo bi što pre da odete lekaru. Možda će vam tražiti da vodite dnevnik ishrane, kako biste ustanovili koja namirnica je okidač. Kada se odredi, obično se testira na koži. To znači da se veoma mala količina alergena stavlja na kožu i čeka se reakcija.

Drugi pristup je da u jednom periodu dajete dete namirnicu na koju sumnjate, a potom da je u jednom periodu ne dajete uopšte. I ovo uvek treba da radite u saradnji sa lekarom.

Sačekajte drugu reakciju

Studije kažu da, ako je prva reakcija bila jaka, onda će se javiti i druga. Obično se javi u roku od šest sati posle prve.

Kako živeti sa alergijom na hranu

Ako je kod vašeg deteta potvrđena alergija na hranu, moraćete da držite te namirnice podalje od deteta. Budite obazrivi šta sve od hrane sadrži tu namirnicu.

Imajte uvek na umu da vaspitačica, učiteljica ili bilo ko ko se brine o detetu, zna na šta je dete alergično. Ako je potrebno, šaljite detetu odvojene grickalice, slatkiše, namirnice, koje ne sadrže alergen.

Ako dete mora da pije lek za alergiju, neka ga uvek ima sa sobom.