Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZLIKUJTE SEZONSKU ALERGIJU OD PREHLADE: Jedan znak je ključan kod dece, a ako se ne leči može da izazove komplikacije

Autor Radmila Ilić

Ako sumnjate da vaše dete ima alergiju, potražite ovaj znak jer on može biti ključan.

 Dete, cveće, alergija, devojčica Izvor: Shutterstock

Sezona alergija na polen je u jeku, ljudi kijaju, trljaju oči i duvaju nos. Leto može biti veoma mučno za alergičare, a to važi i za decu.

Ukoliko znate da imate problem sa alergijom sigurno sopstvene simptome lako prepoznate i znate kada je vreme da počnete sa korišćenjem terapije. Ali čak i najiskusnijim roditeljima može biti teško da kod dece naprave razliku između alergije i prehlade.

Jedan od znakova koji je ključan da kod deteta prepoznate alergiju je trljanje lica!

Možda će vas zanimati

"Trljanje očiju i nosa je važan znak za prepoznavanje alergije kod dece. Ponekad će deca dobiti malu liniju na nosu jer trljanjem guraju nos ka gore. Primetićete mali nabor kod dece koja često trljaju nos", kaže alergolog.

Deca koja pate od alergije mogu da se osete vrlo iscrpljeno, a njihovi simptomi ih mogu sprečiti i da se koncentrišu u školi ili na vannastavnim aktivnostima. Većina dece će imati problem sa disanjem, pa roditelji često mogu da primete i da njihovo dete jede otvorenih usta jer ne može da diše kroz nos.

 Alergija, deca, prehlada
Dete kija
Izvor: Shutterstock

Mogu li svom detetu da dam lekove za alergiju?

Lekovi kao što su fiziološki sprejevi, nazalni steroidni sprejevi i antihistaminici mogu da se kupe bez recepta, ali roditelji nisu upoznati sa tačnim dozama koje je potrebno njihovom detetu pa je najbolje da se posavetuju sa pedijatrom. Takođe je važno i da vodite računa o tome kako se deca osećaju zbog lekova protiv alergije.

"Pratite da li ih lekovi čine pospanim. Neki lekovi mogu to da izazovu, tako da je bitno da vodite računa o leku koji im dajete kako ne bi ometalo njihovo svakodnevno funkcionisanje", kaže alergolog.

 Prehlada, alergija
Devojčica sa alergijom
Izvor: Shutterstock

Koje su opasnosti od nelečene alergije?

Deca sa sezonskim alergijama kojima se ne posvetite mogu da dobiju alergijsku astmu. Čim primetite da vaše dete ima problem sa alergijama, počnite da se bavite sa njima. I čim stvari krenu da izmiču kontroli, posavetujte se sa lekarom koji će odlučiti da li treba nešto da se menja.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica