Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće letnje nezgode: Toplotni udar, infekcije, povrede...

Tokom vrelih dana moguće su razne neprijatnosti. Evo nekoliko saveta kako da zaštitite dete i pomognete mu u tim situacijama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mališani, a i mi sa njima, jedva smo dočekali lepo i sunčano vreme. Parkovi i igrališta su puni, a mnogi su se već sa prvim toplim danima uputili na letovanje. Međutim, u prirodi se često događaju nezgode i neprilike koje mogu da vam pokvare uživanje. Zbog toga budite spremni da predupredite neželjene situacije ili da adekvatno reagujete ako se one ipak dese.

Toplotni udar

Opasnost vreba onog trenutka kada izađete iz zatvorenog prostora, pa čak i iz hladovine. Naravno, reč je o suncu. Visoke temperature, u kombinaciji sa visokom vlažnošću, mogu da dovedu do pregrevanja organizma, to jest do toplodnog udara.

Povezane vesti

Znaci sunčanice su zagrejana i suva koža, temperatura, povišen puls, glavobolja, vrtoglavica, iscrpljenost, mučnina, povraćanje. Takođe, neka deca teže da dišu, a primetno je i odstustvo znojenja.

Šta činiti?

Ukoliko primetite da vaše dete ima simptome koji ukazuju na sunčanicu, prve svega ga odmah sklonite sa sunca i rashlađivanjem što pre snizite telesnu temperaturu. 

Evo nekoliko načina, kako to da učinite:

 *Ako je moguće, uđite u prostoriju u kojoj je uključen rashladni uređaj (vodite računa da nije previše rashlađeno), ili idite u debelu hladovinu. Na taj način će se temperatura tela sniziti. Ako nema klime, možete dete rashladiti ventilatorom. To će doprineti da koža deteta počne bolje da diše i da se znoji, čime se olobađa toplota tela. 

*Skinite dete. Ovo će pomoći da se dete rasladi i koža dođe u direktni kontakt sa vazduhom. 

*Položite dete da legne. Izaberite mesto gde je temperatura prijatna. Postavite jastuke (ili nešto drugo što vam je pri ruci) pod detetove noge, kako bi se krv sjurila u vitalne organe – srce, pluća i mozak. Pojačana cirkulacija krvi pomoći će detetu da se što pre oporavi i dođe sebi.

*Da bi se telo što brže i što bolje rashladilo, dete kvasite vodom. Možete da pokvasite peškir mlakom vodom i njime osvežavate dete. Tako se povećava isparavanje, što dovodi do snižavanja telesne temperature. Preporučuje se da na vrat, prepone i pod pazuh stavite hladne obloge. Naime, oko tih delova tela krvni sudovi su najbliži koži, pa hlađenjem tih područja ubrzavamo sniženje temperature celog tela. 

*Od velike je važnosti da dete ne dehirdira. Dajte mu tečnost, a ako je već dehidriralo, pomoći će rastvor za rehidraciju. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica