Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega cirkularni karijes "napada" zubiće

Veliki je broj različitih, združenih razloga za nastanak cirkularnog karijesa kod dece. Saznajte šta najčešće uzrokuje ovo oboljenje mlečnih zuba.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Pojava drastično manifestovanog karijesa je u porastu u poslednjih deset godina, i to najčešće kod gradske populacije mališana.

Koji su najčešći uzroci nastanka cirkularnog karijesa?

1. Konzumiranje slatke hrane i slatkih napitaka tokom noći
Takva loša navika, već posle dva do tri meseca učestalog konzumiranja čokolada i bombona, kao i sokova tokom noći - dovodi do nagomilavanja dentalnog plaka na zubima, čiji mikroorganizmi i šećeri nagrizaju nežnu strukturu gleđi i dentina mlečnih zuba. Tada se na svim zubima u predelu vratova pojavljuju kariozne lezije, koje su bukvalno međusobno povezane.

2. Loša higijena usta i zuba

Dešava se da dete u vrtiću dobije sva tri obroka i užine, a da ga vaspitačice uopšte ne podstaknu, niti mu pomognu da opere zube. To je najviše izraženo kod dece od dve do četiri godine starosti.

3. Nasledni faktori
Još jedan razlog je takođe važan za nastanak cirkularnog karijesa, a to je loša dekalcifikovana struktura gleđi i dentina kod tek niklih mlečnih zuba. Ta pojava je delimično nasledna, i mora da se veoma temeljno tretira.

Kako sprečiti cirkularni karijes?

Najbolja prevencija cirkularnog karijesa kod dece predškolskog uzrasta je veoma dobra higijena zuba. Preporučuje se njihovo pranje tri do četiri puta dnevno, a kada se operu pred spavanje, ne sme se dozvoliti detetu da jede ili pije bilo šta slatko. Ako se to ipak desi, posle toga mu obavezno treba temeljno oprati zube. Isto tako su važne i redovne kontrole kod stomatologa, sa ciljem rane detekcije karijesa.

Tekst: Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica