Skoro dve godine kod kuće, a onda majka konačno ide na posao, a njeno dete u vrtić. KIpak, mnogim majkama ovo ne pada lako i smatraju da je prerano.

Tri mame su za portal detstrana.ru ispričale zašto odbijaju da pošalju decu u vrtić:

Alena, sin ima 4 godine - Generalno, imamo malo iskustva sa odlaskom u vrtić. Tačnije, išao je u kratkotrajni boravak, kada deca do 3 godine borave u vrtiću tri sata, bez dnevnog sna i hrane. Sin se brzo prilagodio grupi, rado je trčao ka vaspitaču, igrao se sa decom... A onda su počele bolesti. I bilo bi u redu da postoje obične respiratorne infekcije, kao što su mnogi imali u prvom "vrtićkom" periodu. Ne, svaki put je bolest trajala najmanje nedelju i po, a ne tri dana, kao ranije. I uvek sa komplikacijama: ili pređe u upalu grla, ili u bakterijski bronhitis, ili od gnojnog upale srednjeg uha dete plače noću, hitno hitamo u bolnicu. Četiri kursa antibiotika za šest meseci! Režim u vrtiću: ide nedelju dana - tri nedelje je kod kuće bolestan. Kakva je tu socijalizacija i razvoj, zbog stalnih bolesti ne viđa drugu decu... Kao rezultat toga, doneli smo tešku odluku: moj sin ostaje kod kuće sa mnom pre škole, ja radim od kuće kao računovođa, a i dalje ne bih mogao da idem u kancelariju sa stalnim bolestima sina. Kod kuće, dečak je konačno prestao da bude bolestan! Jednom u nekoliko meseci, možda ćete morati da leži prehlađen 3 dana, ali to su manje stvari. Sada ide na grupnu gimnastiku i na bazen, i uživa u modeliranju, crtanju i drugim "razvojnim aktivnostima" sa mnom kod kuće. Generalno, nisam protiv vrtića, ali ni za bolesnu decu kao što je moj sin.

Viktorija, majka istog uzrasta (ćerka 4 godine, sin 2,7) - Pre godinu dana došao je red da upišem dete u vrtić i otišala sam kod direktora škole da pregovaram o Alisinom upisu. Prolazeći pored svlačionice, čula sam kako vaspitačica nezadovoljnim tonom grdi dete koje se pokvasilo, preteći da će izaći napolje u mokrim pantalonama. Odmah sam se setila noćnih mora mog vrtića: zabrane odlaska u toalet kada se spava, prisiljavanje da jedem kašu i neukusnu supu, hodanje u parovima držeći se za ruke, sve vreme kao stado ovaca i suza dok čekam majku. Verovatno sada postoje dobri vrtići sa ljubaznim i brižnim vaspitačima, ali nisam gledala; na kraju krajeva, niko vam neće pokazati šta se dešava iza zatvorenih vrata. Tog dana sam otišla kući, napustili smo vrtić. Nadala sam se da će mi sa odlaskom ćerke u vrtić biti lakše sa bebom, ali sam na vreme shvatila da je njena psihička trauma previsoka cena da bih platila svoj mir. Inače, ispostavilo se da su poteškoće prilično izvodljive, imam dovoljno vremena i za ćerku i za sina, a kada je beba odrasla i počeli su da se igraju zajedno, imao sam vremena čak i za sebe i malo honorarno posao

Margarita, majka Alekseja i Andreja - Ja sam kategorički protiv vrtića, posebno javnih, u onom obliku u kojem sada postoje. Najmanje do 3-4 godine. A evo i razloga: Veliki broj dece u grupama. Potiskivanje individualnosti deteta. Stalni stres zbog provođenja 8-10 sati u velikoj grupi sa strancima. Nemogućnost da se opustite, budete u tišini, radite šta želite, nedostatak taktilnog kontakta sa voljenima. Gubitak komunikacije sa njima. Komunikacija sa decom iz različitih društvenih slojeva, uključujući i one iz ugroženih porodica. Dete dobija informacije i primere ponašanja koji nisu primereni njegovom uzrastu, kopira ih, uči psovke. Nesposobnost nastavnika i pomoćnog osoblja. Njihov nivo intelektualnog, kulturnog i moralnog razvoja je nizak. Ishrana koja ne zadovoljava potrebe rastućeg tela često nanosi nepopravljivu štetu zdravlju deteta.

Nedostatak socijalizacije, ograničen razvoj samostalnosti, nedostatak mogućnosti izražavanja sopstvenog mišljenja, nestandardno razmišljanje, ograničen razvoj kreativnih i intelektualnih sposobnosti. Sticanje svih vrsta hroničnih bolesti, kompleksa, strahova, niskog samopoštovanja. Najmanje do 3 godine dete treba da bude sa svojom majkom (za neke, možda i duže posle 3 godine, moguće su: baka, dadilja, privatni vrtić posle 5 godina); je moguća. Sada postoji mnogo mogućnosti za sveobuhvatan razvoj deteta i majke. Samo za ovo morate izaći iz televizora i telefona, tableta, računara, ustati sa kauča i pogledati oko sebe. Ako vaša majka nije dobra sa maštom, onda ima mnogo ideja na internetu. Generalno, svaka majka je sposobna da sama razvija svoje dete, bez pomoći ikakvih razvojnih centara. I upravo u ovom periodu bolje je komunicirati ne sa istim majkama koje sede kod kuće, već sa ljudima koji žive aktivnim životom. I ne morate da uzmete frazu "Ja sam na porodiljskom odsustvu" u bukvalnom smislu i da sedite u četiri zida, samo izlazite na najbliže igralište. Nikada se nisam posebno bavila razvojem dece, sve je samo u procesu života i igre. Tako je kul pretvoriti život u igru. I ne morate se prilagođavati detetu, morate ga organski uklopiti u svoj život."

BONUS VIDEO: 

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

(Yumama/T.A.S.)