Opšte dobro vašeg deteta u vrtiću kao i sve dece je prioritet i roditeljima i vaspitačicama, pa sami tim treba obratiti pažnju, na sledeće, kako prenosi Ofeminen portal.

1. Mesto bolesnog deteta je kod kuće

Curenje iz nosa, groznica, vidljivi simptomi bolesti? Vaše dete treba da ostane kod kuće. Ne samo da zarazi ostale predškolce, već i nastavnike. Štaviše, u vrtiću su vaspitači odgovorni za dete. Šta ako se osećaju loše? Bolesnoj deci su potrebni lekovi, krevet i topli čaj, a ne previše stimulacije.

2. Biti nastavnik nije samo hobi, već i posao

Ako imate hitno pitanje, nedoumicu, razmislite da li to ipak može da sačeka do sutra? Iako je strastveni učitelj koji svom poslu pristupa sa strašću i radi ga sa srcem, on ima i svoj život. Slanje SMS-a u 20:00 subotom ili pozivanje nakon radnog vremena nije ono čemu se raduje.

3. Ne uvlači vaspitača u privatne porodične sukobe

Nepotpuna porodica ne znači ništa loše, ali stavljanje učitelja, a samim tim i deteta, u centar sukoba zavađenih supružnika nije dobro rešenje. Vaspitačica ne bi trebalo da se meša u privatne stvari, kao što je prenošenje informacija mužu od njegove bivše žene (naročito sarkastičnih informacija). Priče o tome koliko je loša druga strana takođe ne bi trebalo da se dešavaju.

4. Ako želite da razgovarate, nemojte to raditi nasumično

Učiteljima se najčešće obraćaju roditelji pre početka nastave, baš na pragu vrtića, kada svi hrle unutra. Izbezumljeni, brzo bačeni slogani neće zameniti sastanak ili sabran razgovor tokom sastanka.

5. Ne oblačite dete u skupu odeću ako se plašite da će se oštetiti

Odeća u vrtiću treba da bude udobna i praktična. Naravno, ne moramo svoju decu da oblačimo u prljavu, staru odeću, ali ostavimo skupe marke za posle vrtića. Deca tokom nastave farbaju bojama, crtaju markerima, koriste toalet bez pomoći učiteljice, jedu. Lako je zaprljati se. Baš kao da trljate kolena u novim farmerkama dok se igrate četvoronoške sa svojim drugarima.

6. Učitelj ne brine samo o vašem detetu

U grupi je više od jednog deteta, tako da roditelj ne može očekivati da će se učiteljica fokusirati samo na njega. Slično, ne može zahtevati od vaspitačice da se prilagodi rasporedu roditelja i na primer, da ne dozvoli detetu da popodne odspava dok zajedno sva deca leže.

7. Vrtić ima svoje radno vreme

Ako roditelj kasni 5 ili 10 minuta da dođe po dete, ako sa učiteljem ugovore odlaganje, nema problema. Međutim, ima roditelja koji po svoju decu dolaze sa 30-ak minuta, pa čak i skoro sat vremena zakašnjenja. Oni to rade stalno. Vaspitač takođe želi da ide kući svojoj deci i porodici. Podsetimo se da naše dete nije jedino u vrtiću i u grupi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Nezaposlena mama otkrila zašto se kaje TikTok/not2tooshabby