Uzroci i simptomi upale uha kod dece drugačiji su nego kod odraslih. Ova infekcija izaziva bol u uhu, što će bebe i deca prvo pokazati kroz svoje ponašanje, s obzrom na to da oni ne umeju da se izraze. Oni će se u slučaju da imaju upalu uva češće hvatati za uvo, postati nemirni i razdražljivi, plačljivi (naročito ako im dodirnete uvo). Pored ovoga kod male dece simptomi upale uha su groznica, gubitak apetita, slabost, povraćanje i dijareja.

Lečenje podrazumeva primenu lekova protiv bolova, antibiotika i kapi. U principu, antibiotike ne treba uvek koristiti odmah za svaku infekciju srednjeg uha. Nisu uvek od pomoći, a ponekad mogu čak i da naškode. Otprilike četvrtinu infekcija srednjeg uha izazivaju virusi, na šta antibiotici neće imati dejstvo. Različite vrste bakterija takođe su česti uzročnici, ali ne deluje svaki antibiotik protiv svih vrsta bakterija. Zato, u slučaju infekcije srednjeg uha, lekar prvo propisuje antipiretike i lekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena, kao i kapi. Ako se simptomi nakon tri do četiri dana ne smire, lekar će propisati antibiotik. Ako infekcija srednjeg uva i dalje traje, lekar za uho, grlo i nos pribeći će metodi ventilacije kako bi evakuisao sekret iz srednjeg uva.

Infekcija srednjeg uva uz terapiju obično se smiri nakon nekoliko dana bez ikakvih posledica. Međutim, kod neke dece može doći do komplikacija ili učestalih infekcija srednjeg uha. Preventivne metode su pre svega zdrav ritam hranjenja, dojenje, okruženje bez dima, kao i primena dekongestivnih kapi.

Jedan od razloga zašto se upala srednjeg uha javlja češće kod dece nego kod odraslih je činjenica da deca imaju kratak i uži ušni kanal, koji čak i kod malih zapaljenja lako nabrekne, jer se u njima mikroorganizmi lako nastanjuju.

BONUS VIDEO:

"AKO LEČITE DETE NA TIKTOKU, BUDITE SVESNI OVOG" Pedijatar Nataša Đuričić: Komplikacije mogu biti opasne po srce i bubrege Kurir TV

Izvor: Yumama