Period adolescencije može biti izazovan za decu, ali i za roditelje. Osim promena na fizičkom i psihoemocionalnom planu, postoji rizik da će se tinejdžeri u društvu i na zabavama suočiti sa raznim iskušenjima, poput alkohola, cigareta, marihuane...

Konzumiranje marihuane može imati drastične negativne efekte na zdravlje, situaciono rasuđivanje, pamćenje, koordinaciju i još mnogo toga. Kako je marihuana najčešće korišćena droga kod mladih generacija, od suštinskog je značaja da znate kako da prepoznate glavne znake upotrebe marihuane kod tinejdžera kako biste svoje dete očuvali bezbednim i zdravim.

Znakovi da vaše dete konzumira marihuanu:

  • Miriše na marihuanu
  • Crvene ili krvave oči
  • Odloženo i usporeno reaguje
  • Promene raspoloženja
  • Lenjost i umor
  • Prisustvo pribora vezanih za marihuanu
  • Paranoja ili anksioznost
  • Glad ili velika želja za slatkim
  • Ošamućenost/Pogubljenost
  • Nekontrolisan i ničim izazvan smeh

Efekti pušenja trave se mogu videti i namirisati ubrzo nakon upotrebe, ali važno je da znate da marihuana može reaguje različito na svaku osobu. Na primer, dok će se nekome jesti slatkiši, neko neće moći da jede. Ako se vaš tinejdžer vrati kući sa crvenim ili krvavim očima, to je jedan od najizrazitijih pokazatelja. Ostali fizički signali uključuju probleme sa koordinacijom mišića, kao i odloženo vreme reakcije, kako fizički tako i mentalno. Dodatni znak je izrazit miris marihuane koji lako može lako da uđe u vlakna odeće vašeg tinejdžera.

Promene u emocionalnom stanju
Različite vrste marihuane imaju različite efekte na ljudsko telo koje mogu uticati na um korisnika. Ključni znaci upotrebe marihuane kod tinejdžera povezani su sa njihovim svakodnevnim stavom, što može uključivati promene raspoloženja, lenjost i opšti umor. Takođe, mogu izgledati uznemireno zbog povećanog broja otkucaja srca, u zavisnosti od toga kako njihovo telo reaguje.

Ove promene mogu inhibirati sposobnost vašeg deteta da se fokusira na školu, posao i kuću. To često dovodi do negativnih efekata na ocene i opšti uspeh, što bi mogao biti veći znak da je preraslo u zavisnost.

Pribor u vezi sa marihuanom

Upotreba droga obično zahteva posebne alate i opremu za konzumiranje supstanci. Marihuana nije izuzetak sa preko deset različitih načina konzumiranja droge, uključujući: bongovi, pajpovi, rizle, "flopovi" (kartončići umotani kao filter)...

Kako reagovati ako vaše dete koristi marihuanu
Saznanje da vaše dete koristi drogu verovatno će izazvati jake emocije, ali vaša reakcija može biti odlučujući faktor u tome kako ćete moći da mu pomognete.

Kao i kod svake droge, efekti marihuane mogu izazvati zavisnost. Dok neki tinejdžeri mogu probati marihuanu jednom i nikada, drugi mogu razviti zavisnost koja može imati negativan uticaj na ostatak njihovog života.

Često roditelji kao vid potvrde koriste testove za otkrivanje prisustva marihuane u organizmu. To su kućni testovi koji se rade putem moktaće, nalik na testove na trudnoću, i otkrivaju prisustvo supstanci.

Jedan od najvažijih koraka koje treba da preduzmete kada otkrijete da dete konzumira marihuanu jeste da potražite stručnu pomoć za borbu protiv zavisnosti.

BONUS VIDEO:

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

(Yumama/T.A.S.)