"Bolje da sam rekla ljudima da ne mogu da poljube moju bebu, možda ne bi dolazili kod nas dok su bolesni. Želela sam da im kažem da operu ruke pre nego što drže bebu, tada možda ne bi završila u bolnici sa bolesnim detetom. Sada bih volela da sam progovorila!" - pisalo je na video snimku objavljenom na stranici tinyheartseducation koje vodi mama i medicinska sestra.

U opisu vida je napisala: "Vi ste zaštitnik vaše bebe, njihov advokat, onaj kome je dodeljeno da ih čuva. Imala bih milion teških razgovora, sa zadovoljstvom bih izazvala svakog ko se ne slaže, i pozdravila bih taj neprijatan osećaj ako bi to značilo da mogu da zaštitim svoju bebu. Ako vam je ikada bio potreban razlog da progovorite. To je to. Ovo je tvoj razlog."

Mnoge mame imaju ovaj problem da ljudi jednostavno ne razumeju ili se uvrede kada mama nekoga, posebno osobu koja je bila prehlađena, zamoli da ne ljubi bebu. Šta da kažete u takvoj situaciji:

1. Zahvalite se, ali...
Naglasite svoju zahvalnost za nečiju naklonost i interesovanje za bebu dok nežno pojačavate svoje pravilo. Na primer, "Zaista cenimo koliko brinete o bebi. Da bismo očuvali njihovo zdravlje, za sada izbegavamo poljupce. Hvala vam na razumevanju."

2. Edukujte
Obrazovanje je ključno, ali ako to radite na najpristojniji mogući način, biće vam od koristi. Započnite razgovor mirno i ljubazno objašnjavajući razloge za pravilo. Možete da kažete nešto poput: "Odlučili smo da se beba ne ljubi kako bismo umanjili rizik od izlaganja virusima i bolestima. Njihov imuni sistem se još uvek razvija, a mi želimo da učinimo sve što možemo da bismo ih održali zdravim."

3. Neka bude duhovito
Razblaživanje raspoloženja humorom može biti efikasan način da saopštite svoje pravilo bez stvaranja napetosti. Na primer, "Uveli smo strogu politiku 'zabrane ljubljenja' za bebu – to je najnoviji trend u higijeni bebe! Nadamo se da ćete se pridružiti pokretu i pomoći nam da beba bude zdrava i srećna."

4. Predložite alternativu
Postoji mnogo drugih načina na koje voljeni mogu pokazati naklonost vašoj novoj bebi bez kršenja pravila "ne ljubi bebu". Ohrabrite ih da se druže sa bebom nežnim dodirima, razgovorom ili čak slanjem poljupca iz daljine. Na ovaj način preusmeravate njihovu naklonost na način koji je u skladu sa vašim smernicama.

5. Kada sve drugo ne uspe, okrivite doktora
Ako vam je teško da direktno izrazite svoju zabrinutost, možete igrati na kartu doktora. Obećavamo da vam neće zameriti! Pominjanje medicinskih saveta može dodati težinu vašoj odluci. Možete reći: "Naš pedijatarnas je savetovao da budemo oprezni u vezi sa bliskim kontaktom sa bebom kako bismo sprečili bilo kakve potencijalne zdravstvene probleme. Nadamo se da razumete i podržavate našu odluku."

BONUS VIDEO: 

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike

(Yumama/T.A.S.)