Dominantna ruka je preferencija korišćenja jedne ruke u odnosu na drugu za obavljanje finih i krupnih motoričkih zadataka. Ovo uključuje aktivnosti kao što su pisanje, sečenje i hvatanje i bacanje lopte. Dominantna ruka zapravo nije izbor jer to nije svesna odluka koju donosimo kao deca. Genetika i mozak pojedinca igraju ulogu u tome koja će nam ruka biti glavna.

Roditelje treba upozoriti da ne pokušavaju da prebace svoje dete sa korišćenja jedne dominantne ruke na drugu. Takođe treba da pokušate da ne brinete ako vaše dete ne razvije posebnu sklonost ni za levu ni za desnu ruku, do određenog uzrasta. Dozvolite prirodi da ide svojim tokom i razgovarajte sa učiteljem ili doktorom vašeg deteta ako imate bilo kakvih briga.

Dominacija ruku kod dece

Neka deca vrlo rano otkrivaju svoju dominantnu ruku. Bebe razvijaju veštine jednostrane manipulacije – sposobnost korišćenja jedne ruke – u dobi od 7 do 9 meseci, ali tek sa 10 do 11 meseci razviju istinsku stalnu preferenciju za jednu stranu. Većinu vremena, dominacija ruku kod dece počinje da se stabilizuje oko 18 meseci do 2. godine. Za neku decu to možda neće biti sve dok ne dostignu 4 ili 6 godina.

Kada deca počnu da uče da pišu u školi, njihov učitelj može primetiti da još uvek nisu izabrali dominantnu ruku. Neki to nikada ne urade i biće ambidekstralni ili mešoviti. Zabavna činjenica je - da kod oko 20% identičnih blizanaca, jedan će biti levoruk, a drugi dešnjak.
Vrste dominacije ruku

Kada je u pitanju dominacija ruku, postoje četiri vrste.

  • Desnoruki: Deca koja više vole da koriste desnu ruku za većinu zadataka su dešnjaci. Većina ljudi su dešnjaci. Uobičajeni alati kao što su makaze, otvarači za konzerve, čak i sveske često su dizajnirani za upotrebu desnom rukom.
  • Levoruki: levorukim često nije lako da koriste mnoge alate, jer su dizajnirani za većinu, tj dešnjake. Danas postoji mnogo opcija za levoruke, specijalno napravljeni alati, olovke, makaze i sl.
  • Mešoviti: Takođe se naziva unakrsna dominacija, ta deca radije koristi desnu ili levu ruku za jedan zadatak, a suprotnu ruku za drugi zadatak. Na primer, dete koje ima mešovite ruke može pisati desnom rukom i bacati loptu levom. 
  • Ambidekstralni: Samo oko 1% stanovništva može da koristi bilo koju ruku za skoro svaki zadatak.

Dve ruke i jedan zadatak

Iako dominacija ruke znači da dominantna ruka izvršava zadatke efikasnije, nedominantna ruka takođe igra značajnu ulogu u izvršavanju zadataka. Ovo je poznato kao bilateralna koordinacija i važno je u mnogim važnim zadacima. Na primer, kada kucate na računaru, obe ruke rade zajedno.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore