Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GENETIKA JE ČUDESNA, ALI OVO ĆE VAS IZNENADITI: Evo od koga nasleđujemo levorukost i otiske prstiju

Autor Radmila Ilić

Genetika je veoma zanimljiva i komplikovana, a iako verovatno niste razmišljali od koga nasleđujete levorukost i otiske prstiju, biće vam zanimljivo da saznate.

 Mama, tata, dete, beba, porodica Izvor: Shutterstock

Deca nasleđuju gene i od majke i od oca, a ono što vidimo kao krajnji 'proizvod' je dominantan skup gena ili dominantni geni. Dečaci imaju jedan X i jedan Y hromozom, dok devojčice imaju dva X hromozoma. X hromozom sadrži više gena od Y hromozoma, i zato će devojčice imati dvostruku priliku da pokažu dominantne genetske osobine nasleđene od roditelja nego dečaci.

O nasleđivanju koje potiče isključivo od oca, kao i nasleđivanju koje potiče isključivo od majke smo nedavno pisale, ali da li znate od koga deca dobijaju levorukost i otiske prstiju? Verovatno o tome niste ni razmišljali, ali zanimljivo je znati.

Levorukost

Biti levoruk je prilično retko, tako da su geni odgovorni za ovu osobinu takođe prilično komplikovani. Ako je bebin otac levoruk, postoji mala šansa da bi i beba mogla biti, ali ako je njena majka levoruka, onda se ta mogućnost eksponencijalno povećava.

Ako su oba roditelja levoruka, i beba će biti. Takođe, ako su svi ljudi na porodičnom stablu majke levoruki, beba će naslediti ovu osobinu.

 Deca, igra, pisanje, bojenje
Deca pišu
Izvor: Shutterstock

Otisci prstiju

Ne postoje dva ista ljudska otiska prsta, pa čak ni deca neće deliti otiske prstiju sa roditeljima. Ali među genetskim osobinama nasleđenim od oca, genetska komponenta otiska prstiju je definitivno uključena. Obrasci otiska između oca i deteta možda nisu identična, ali su izuzetno slična.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica