Deca nasleđuju gene i od majke i od oca, a ono što vidimo kao krajnji 'proizvod' je dominantan skup gena ili dominantni geni. Dečaci imaju jedan X i jedan Y hromozom, dok devojčice imaju dva X hromozoma. X hromozom sadrži više gena od Y hromozoma, i zato će devojčice imati dvostruku priliku da pokažu dominantne genetske osobine nasleđene od roditelja nego dečaci.

O nasleđivanju koje potiče isključivo od oca, kao i nasleđivanju koje potiče isključivo od majke smo nedavno pisale, ali da li znate od koga deca dobijaju levorukost i otiske prstiju? Verovatno o tome niste ni razmišljali, ali zanimljivo je znati.

Levorukost

Biti levoruk je prilično retko, tako da su geni odgovorni za ovu osobinu takođe prilično komplikovani. Ako je bebin otac levoruk, postoji mala šansa da bi i beba mogla biti, ali ako je njena majka levoruka, onda se ta mogućnost eksponencijalno povećava.

Ako su oba roditelja levoruka, i beba će biti. Takođe, ako su svi ljudi na porodičnom stablu majke levoruki, beba će naslediti ovu osobinu.

Deca, igra, pisanje, bojenje
Shutterstock Deca pišu

Otisci prstiju

Ne postoje dva ista ljudska otiska prsta, pa čak ni deca neće deliti otiske prstiju sa roditeljima. Ali među genetskim osobinama nasleđenim od oca, genetska komponenta otiska prstiju je definitivno uključena. Obrasci otiska između oca i deteta možda nisu identična, ali su izuzetno slična.

(Yumama)