Mnogi roditelji već u periodu vrtića primećuju koja ruka je dominantnija kod deteta, ali sa polaskom u prvirazred i učenjem slova već se kristališe da li je dete desnoruko ili levoruko. Koliko je važno da dete ne forsirate da piše desnom rukom ako je levoruko, kao i kada ga ipak treba učiti da se više osloni na desnu ruku, otkriva doktorka Elena Kučerenko.

"Levoruko detese ne uči da piše desnom rukom ako je zaista levoruko. Kada beba radi i desnom i levom, onda u školi učimo da pišemo samo desnom rukom. Do četvrte godine skoro sva deca koriste dve ruke. Veština rada jednom vodećom rukom formira se do pete godine.

Ako dete sve radi levom rukom, onda roditelji ili učitelj mogu pokušati da pomere predmet udesno. Mnoga deca neće primetiti razliku. Ali kada beba tvrdoglavo vraća predmete u levu ruku, onda možemo zaključiti da je levoruka. Da bi odredili vodeću stranu, stručnjaci sprovode posebne testove.

Ambidekstralna deca (koja se podjednako dobro služe desnom i levom rukom) lako se obučavaju da prebacuju iz jedne ruke u drugu - njih možete motivisati da pišu desnom, ali će se sjajno snalaziti i sa levom. Sa druge strane, levoruka deca imaju velike poteškoće da savladaju pisanje desnom rukom, a forsiranje toga za njih je opterećenje i stres, što može dovesti do glavobolje, gubitka apetita i brzog zamora. U najgorem slučaju, doći će do nervoznog tika, kašnjenja govora, enureze (noćnog mokrenja) i mucanja.

Istovremeno, ako malu bebu učite da dobro radi sa dve ruke, podstičete razvoj obe hemisfere mozga i to im pomaže da bolje apsorbuje velike količine informacija."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka  Kurir televizija