Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU LEVORUKA DECA POSEBNA - ŠTA IH IZDVAJA OD VRŠNJAKA: Ovo su njihove najveće prednosti i sposobnosti

Autor Teodora Andrić

Zašto su levoruka deca posebna - evo koje su njihove prednosti i snage, gde treba da iskoriste svoje potencijale!

 Zašto su levoruka deca posebna. Izvor: Shutterstock

Svaka sedma beba na planeti se rađa sa ovim čudnim fenomenom. I svako od njih će morati da nauči da živi u svetu dešnjaka. Šta roditelji treba da znaju o levorukoj deci - evo zašto su posebna!

Ako primetite da trogodišnja beba levom rukom drži kašiku, to uopšte ne znači da će biti levoruka. U ovom uzrastu, bebe još uvek aktivno koriste obe ruke. Među stručnjacima postoji čak i mišljenje da je mozak deteta plastičan, možete ga naučiti bilo čemu, a deca najčešće postaju dešnjaci jer su ih tako učili roditelji.

Ali nakon 4-5 godina, posmatrajući dete, već možete izvući prve zaključke. Verovatno je da se predškolac zapravo bolje nosi sa pisanjem levom rukom, a pogodnije mu je i da levom nogom udara loptu. Odlično je ako se pokaže da je beba levoruka, jedinstvena je, kao i svaka osoba, i ima mnogo prednosti.

Pročitajte i - Zašto nikako levoruko dete ne smete da terate da piše desnom rukom

Najčešći uzrok levorukosti smatra se naslednim faktorom. Istina, ponekad je teško saznati istinu, jer su do sredine 80-ih godina dvadesetog veka deca bila primorana da ponovo uče i rade sve desnom rukom. A u starija vremena bujalo je još gore neznanje: ljudi su se plašili levorukih ljudi, smišljali su smešna objašnjenja za ovu pojavu.

Zašto je levoruko dete posebno

Na sreću, nauka je blisko zauzela pitanje interhemisferne asimetrije i dokazala da je u većini slučajeva levorukost individualna varijanta norme za zdravo dete. Razvoj levorukosti može imati i fiziološke razloge povezane sa oštećenjem delova mozga, poremećajem intrauterinog razvoja, a levorukost je češća kod osoba sa složenim genetskim oboljenjima, ali to je druga priča.

"Deca desne hemisfere, odnosno levoruka su osetljivija, intuitivno upoznaju svet". Emotivno su ispred svojih vršnjaka i lakše se prilagođavaju novim uslovima.

Informacije koje ulaze u mozak percipiraju se figurativno , asocijativno, što čini razmišljanje nestandardnim, fantazijskim. Takva deca imaju sposobnosti za kreativnost, umetnost, muziku, nauku i pronalazak.

Za levoruku osobu može biti olakšano da pronađe nestandardno rešenje u problematičnoj i ekstremnoj situaciji. U budućnosti će ovaj urođeni mehanizam pomoći ne samo u rešavanju životnih problema, već i u profesiji. Levoruki su bili Leonardo da Vinči, Napoleon Bonaparta, Oto Bizmark, Vinston Čerčil, Lav Tolstoj, Albert Ajnštajn, Frederik Šopen, Isak Njutn, Henri Ford, Bil Gejts, Gari Kasparov, Čarli Čaplin, Merilin Monro, Pablo Pikaso, Greta Garbo i mnogi drugi. naučnici, političari, umetnici, izvođači.

Levoruko dete, u poređenju sa decom njegovog uzrasta, može da ima veći rečnik, pogled i erudiciju. I ono što je zanimljivo je da se njegove govorne funkcije ne razvijaju tako postepeno kao kod dešnjaka. Levoruka osoba može početi da govori kasnije, ali u celim rečenicama sa odraslim intonacijama. Inače, ponekad i sama beba ne zna značenje reči, ali se odmah seća pesama i odlomaka teksta.

Levoruko dete je obdareno sposobnošću da kontroliše svoje aktivnosti i menja ih u pravom smeru. Ali roditelji i nastavnici treba da mu pomognu, jer, prilagođavajući se drugim zahtevima, dete troši mnogo energije, umara se, a to preti prekomernom radu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:30
OPREZ PRILIKOM KUPOVINE IGRAČAKA ZA DECU: Na ovih 5 stvari obratite posebnu pažnju (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica