Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako naučiti dete šta je levo a šta desno?

U kom uzrastu dete može da razume šta je "levo" a šta "desno" i na koji način roditelj može da pomogne svom mališanu da savlada ove pojmove?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Motorički razvoj, koji je preduslov za shvatanje šta je levo, a šta desno podrazumeva da dete prohoda, ojača ručice, razume i izgovara većinu reči, i samo zna da pokaže gde se nalazi njegov nosić, a gde uvo.

Mališani nemaju dovoljno razvijen mozak da bi shvatili pojmove „levo“ i „desno“ pre druge godine života. Šta ti pojmovi znače, dete je sposobno da nauči tek kada motorički sazr

Kada nauči da pronađe delove svog tela, polako počinju da se pomaljaju pojmovi "gore-dole", "napred-nazad" i ostale odlike prostorne orijentacije.

Zato je uzrast od dve godine otprilike pravo vreme da roditelji počnu da razvijaju detetov osećaj za levu i desnu stranu - kroz svakodnevnu igru, i tako utvrde koja mu je ruka primarna. Ta činjenica je važan preduslov za učenje pisanja i čitanja, kao i za opšti uspeh u školi.

Rani početak (od 1. do 2. godine)

● Sa sasvim malim detetom, najbolje je učiti kroz njegove svakodnevne aktivnosti - na primer, tokom oblačenja i svlačenja. Svaki put kada to činite, govorite naglas koja je noga ili ruka prva, a koja dolazi na red. Ne morate mnogo da se mučite kako ćete to da osmislite i kada da upotrebljavate. Vremenom, uporno ponavljanje će dati rezultate. Dete će odjednom umeti da tačno pokaže svoju levu i desnu ruku.

● U drugoj godini života, dete postaje spretnije sa rukama i rado sve opipava i razgleda. Zato iskoristite tu znatiželju i vežbajte njegove ručice kroz određene zadatke i igre. Na primer, recite detetu da levom rukom dohvati lopticu ili drugi predmet koji je vrlo blizu njegove leve ruke, i slično. Kada mu nešto zadajete, obavezno imenujte ruku kojom će da obavi zadatak. Tim vežbicama podstičete vezu "ruka-oko", a sa njom kombinujete novo znanje o levoj i desnoj strani.

Već puno znamo (od 2. do 4. godine)

● Dobro vreme za učenje jeste period nakon druge godine pa nadalje. Dete je sposobno da se duže koncentriše i pokazuje sposobnost zaključivanja. Inače, mališani prvo uče da prepoznaju delove svog tela: oči, uši, nos... kao i gde se na telu oni tačno nalaze. U tom smislu, postavljajte pitalice: "Gde je Anin nos, gde su Anina usta, gde je pupak?". Kada to savlada, dete će početi polako da barata i pojmovima "gore-dole", "napred-nazad", "levo-desno". Uključite te pojmove u igru: "Šta se nalazi ispod Aninog nosa?".

● Često opisujte situacije. Govorite detetu da je ruka kojom drži kašiku desna, što znači da je druga ruka leva. Stavite mu na ruku malu narukvicu. Ako je na desnoj ruci, tada je druga ruka leva. Alternativna varijanta su nalepnice sa raznim likovima. Samo pazite da, na primer, na jednu ruku ne stavite nalepnicu sa cvetićem, a na drugu sa autićem. To može da zbuni dete. Zato stavite nalepnicu samo na jednu ruku.

● Moguće su i dinamične igrice - kao, na primer: „Moja desna ruka je na boku, a gde se nalazi moja leva ruka?“, i slične pitalice sa delovima tela. Kod tih igara je veoma važno da se nalazite pored deteta, posebno ako mu pokazujete na svom telu. Jer, ako ste nasuprot njega, pokazivaćete mu sliku kao u ogledalu, što će da mu oteža učenje.

Povezane vesti

Širimo znanje (od 4. do 6. godine)

Kada dete nauči koja je leva a koja desna ruka, polako možete da pređete na raspoznavanje svega ostalog što je na desnoj ili levoj strani, kao i da vežbate prostornu orijentaciju.

● Dete sedi na kauču i nabraja sve što se nalazi sa njegove leve, a zatim sa desne strane. Zatim ga zamolite da ustane, okrene se prema kauču i nabroji šta je sa leve, a šta sa desne strane.

● Složite igračke u vrstu i razgovarajte sa detetom. Zec sedi sleva medi, a zdesna ptičici. Ili, zajedno sa detetom imenujte strane predmeta u kući: na primer, frižider se nalazi desno od šporeta, sto se nalazi levo od balkona, i slično.

● Osmislite igricu sa autićem. Zadajte detetu da iz sobe krene levo, pa ga pratite i govorite mu dalju rutu po kojoj treba da vozi autić. Malo komplikovaniji zadatak je da mu kažete rutu unapred i pitate kuda bi došao autić kada bi krenuo prvo levo, pa desno, pa opet levo.

● Razgovarajte dok putujete javnim prevozom: crveni auto je bio levo, sada je na desnoj strani. Skrenuli smo desno, a u sledećoj ulici skrećemo levo (i slično).

● Od četvrte godine, detetu možete da date i malo teži zadatak. Na papiru sa kvadratićima obojite jedan kvadratić plavom bojom, a potom neka dete kvadratić koji mu je sa leve strane oboji u žuto, a sa desne u crveno. Ili, neka oboji kvadratić koji se nalazi levo nakon dva preskočena kvadratića. Menjajte strane, i... možda dobijete zanimljiv crtež.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica