Roditelji znaju da je sasvim očekivano da se bebe i mala deca bude tokom noći i po nekoliko puta, ali nije uvek lako opet ih uspavati nakon toga. Stručnjak za spavanje dece Fiona Ofarel zato ima sjajne savete koji bi mamama i tatama mogli mnogo da pomognu.

Odgovorite na potrebe deteta

Kao radni terapeut koji je specijalizovan za probleme sa spavanjem, ali i majka troje dece, Ofarelova ističe da je jako važno da odgovorite na potrebe svog deteta kada se probudi usred noći.

Ona poručuje roditeljima da urade šta god je potrebno kako bi dete nakon buđenja noću nastavilo da spava, te ističe da noć nije vreme za rešavanje problema sa spavanjem. Naprotiv, odgovaranje na potrebe mališana će sprečiti da do buđenja u tri ujutru uopšte i dođe, prenosi everymum.ie.

Šta treba da uradite kada se dete probudi usred noći

Dok ne otkrijete šta je uzrok noćnog buđenja, najbolje što možete da uradite je da odgovorite na potrebe svog deteta, bez obzira na to kog je ono uzrasta. Umirivanje i tešenje deteta pomoći će da ono ponovo zaspi, ali će i održati nivo stresa na minimumu i imaće dobar efekat na mentalno blagostanje deteta.

Kako ćete umiriti dete stvar je ličnog izbora, odnosno pitanje je toga šta detetu najviše prija – da mu pevate, ljuljate ga, prislonite na grudi...

Top saveti za umirivanje dece usred noći

Kada su u pitanju bebe, evo šta može da pomogne:

  • Povijte bebu, to je umirujuće jer će neutralisati reflekse zbog kojih je beba uznemirena. Imajte na umu da bi prilikom povijanja bebine ruke trebalo da su blizu lica jer će tako i samu sebe umiriti.
  • Kada držite bebu, držite je nežno ali čvrsto, bez jakog ljuškanja jer je to previše stimulacije za njen mozak koji je umoran. Umesto toga, nežno je ljuljuškajte kako biste je umirili.
  • Pobrinite se da je prostor za spavanje tih i umirujuć, možete da pustite i neku nežnu, laganu muziku. Bela buka ili zvuci uspavanke mogu da maskiraju spoljnu buku koja smeta bebi.

Kada su u pitanju malo starija deca, evo šta može da pomogne:

  • Ono što je važno je da budete obazrivi jer deca lako stiču navike, pa ako jednom stavite dete u kola da ga provozate kako bi se smirilo usred noći, postoji rizik da ćete to kasnije morati da radite stalno. Zato, pažljivo birajte način na koji ćete umiriti dete.
  • Najbolje je da pokušate da utvrdite uzrok noćnog buđenja, kako biste mogli da radite na tome da to sprečite.
  • Svakako, najbolji savet kod buđenja usred noći deteta u ovom uzrastu je da ga držite i polako umirite ukoliko plače. Držite ga u zagrljaju jer to može da pomogne da se umiri njegov nervni sistem, a to će pomoći i da brže zaspi nakon buđenja.

Ofarelova savetuje da odolite potrebi da hodate po sobi sa detetom u naručju jer to može da bude dodatna stimulacija koja će otežati mališanu da ponovo zaspi nakon buđenja.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot

(Yumama/N. Z.)