Dete koje ima dominantnu i asertivnu ličnost odrasli često doživljavaju kao dete koje šefuje. Međutim, potpuno je normalno da mala deca pokušavaju da šefuju u svetu gde imaju tako malo kontrole, smatra dečji psiholog i edukator za roditelje Džejmi Bloč.

"Potpuno je razvojno normalno i prikladno njihovom uzrastu da deca koriste svoj glas i da, generalno, žele da kontrolišu sve", rekla je ona za newsweek.com.

Psiholog Bloč je objasnila da se potreba za šefovanjem kod dece razvija kada počnu da razvijaju osećaj nezavisnosti i autonomije.

"U njihovom mogzu počinje da se razvija svest i koncept o sebi. Tada počinju da razumevaju svoje preferencije i želje, ali im nedostaju veštine regulacije emocija i razumevanja socijalnih veština".

Naravno, to ne znači da treba da pustite da dete svima naređuje, a psiholog Bloč je na svom Instagramu objavila pet fraza koja pomažu u usmeravanju ponašanja dece koja "šefuju":

  1. Sviđa mi se što si iskrena, ali hajde da nađemo način da tvoje reči zvuče ljubaznije.
  2. Čujem da daješ dosta uputstava. Pitaj (ime deteta/brata/sestra) šta ona misli o toj igri.
  3. Vidim da želiš da se igraš samo prema svojim pravilima i idejama. Važno je da uvažiš i ideje druge dece.
  4. U redu je da izabereš šta ćeš da crtaš, ali ja biram šta ću ja da crtam.
  5. Vidim da stvarno želiš da (prijatelj/brat/sestra) urade (nešto određeno). Ali, ti odlučuješ samo o sebi.

Svakako da nije loše kada dete ima dosta samopouzdanja i izražen osećaj autonomije, a kako je Bloč objasnila, davanje podrške detetu ima bolje efekte od osuđivanja, etiketiranja, nipodaštavanja.

"Želimo da ohrabrimo decu da budu asertivna, ali na ljubazan i svestan način", poručuje psiholog.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)