Spavanje dece je večita borba roditelja, i ponekad se zaista osetimo kao da smo u ringu i da se borimo celu sa ljutim protivnicima. I taman kada se jedan period smire i konačno dobijemo malo mira, ludilo krene ponovo.

Za decu u trećoj godini već očekujemo da su naučili da spavaju u svom krevetu, da mogu da prespavaju celu noć bez buđenja i da se njihovi roditelji mogu naspavati za sutrašnje obaveze. Međutim, očekivanja se vrlo često razlikuju od realnosti.

Trogodišnjaci su u stalnom pokretu, trkaju se unaokolo, penju se preko kauča i ne prestaju da pričaju. Tako da nije ni čudo što im je san poslednja stvar na umu. Upravo te prekretnice mogu da dovedu do regresije spavanja kod trogodišnjaka, ostavljajući i vas i dete mrzovoljnim i preumornim.

Koliko dugo traje regresija kod trogodišnjaka?

Kao što se svako dete razvija sopstvenim tempom, hodajući i pričajući u različitim uzrastima, isto važi i za probleme sa spavanjem. Regresija spavanja kod trogodišnjaka trebalo bi da bude kratkotrajna, da traje nekoliko nedelja ili čak do šest nedelja, u zavisnosti od vašeg deteta.

Ako je trogodišnjaku regresija povezana sa pričom koje se plaši, mogli biste brzo i lako ublačiti njegove strahove od tog 'velikog zlog vuka'. Ali ako je regresija sna zbog hodanja u snu, noćnih mora ili zdravstvenih problema kao što je bučno disanje, verovatno će trebati duže vreme da se reši.

Dete, dečak, buđenje
Shutterstock Dečak se probudio tokom noći

Znaci regresije spavanja kod trogodišnjaka

Evo nekih uobičajenih znakova koji mogu da vam pomognu da prepoznate da vaše dete prolazi kroz regresiju:

  • Buđenje preko noći.
  • Ranije jutarnje buđenje od onog uobičajenog.
  • Odupiranje spavanju popodne ili uveče.
  • Ustajanje iz kreveta više puta tokom noći.
  • Potrebno je dugo da se smeste u krevetu i da zaspe.
  • Više su razdražljivosti ili nervozni tokom dana nego obično.

(Yumama)