Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO TROGODIŠNJACI NE SPAVAJU NOĆU? I oni imaju regresiju, 6 simptoma je otkrivaju, a evo kada će konačno doći kraj

Iako svi misle da trogodišnjaci treba da znaju da spavaju po celu noć, nemojte da se zavaravate jer i oni imaju regresiju.

 Buđenje, san, devojčica, strah Izvor: Shutterstock

Spavanje dece je večita borba roditelja, i ponekad se zaista osetimo kao da smo u ringu i da se borimo celu sa ljutim protivnicima. I taman kada se jedan period smire i konačno dobijemo malo mira, ludilo krene ponovo.

Za decu u trećoj godini već očekujemo da su naučili da spavaju u svom krevetu, da mogu da prespavaju celu noć bez buđenja i da se njihovi roditelji mogu naspavati za sutrašnje obaveze. Međutim, očekivanja se vrlo često razlikuju od realnosti.

Trogodišnjaci su u stalnom pokretu, trkaju se unaokolo, penju se preko kauča i ne prestaju da pričaju. Tako da nije ni čudo što im je san poslednja stvar na umu. Upravo te prekretnice mogu da dovedu do regresije spavanja kod trogodišnjaka, ostavljajući i vas i dete mrzovoljnim i preumornim.

Koliko dugo traje regresija kod trogodišnjaka?

Kao što se svako dete razvija sopstvenim tempom, hodajući i pričajući u različitim uzrastima, isto važi i za probleme sa spavanjem. Regresija spavanja kod trogodišnjaka trebalo bi da bude kratkotrajna, da traje nekoliko nedelja ili čak do šest nedelja, u zavisnosti od vašeg deteta.

Ako je trogodišnjaku regresija povezana sa pričom koje se plaši, mogli biste brzo i lako ublačiti njegove strahove od tog 'velikog zlog vuka'. Ali ako je regresija sna zbog hodanja u snu, noćnih mora ili zdravstvenih problema kao što je bučno disanje, verovatno će trebati duže vreme da se reši.

 Dete, dečak, buđenje
Dečak se probudio tokom noći
Izvor: Shutterstock

Znaci regresije spavanja kod trogodišnjaka

Evo nekih uobičajenih znakova koji mogu da vam pomognu da prepoznate da vaše dete prolazi kroz regresiju:

  • Buđenje preko noći.
  • Ranije jutarnje buđenje od onog uobičajenog.
  • Odupiranje spavanju popodne ili uveče.
  • Ustajanje iz kreveta više puta tokom noći.
  • Potrebno je dugo da se smeste u krevetu i da zaspe.
  • Više su razdražljivosti ili nervozni tokom dana nego obično.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica