Svako od nas se noću budi dok prirodno prelazi iz dubokog u lagani san. Međutim, obično se mi toga i ne sećamo, a potpuno se razbuđujemo u slučaju da imamo neke potrebe kao što je odlazak u toalet.

Međutim, noćno buđenje među mališanima je takođe normalno, ali i iscrpljujuće za roditelje. Čak polovina dece mlađe od pet godina ima noćne periode u kojima ne spavaju. Postoji nekoliko mogućih razloga za noćna buđenja, a jedno od njih je da dete prolazi razvojni skok i da će se nakon toga spavanje vratiti u normalu. Međutim, ako to nije u pitanju, vaše dete se i dalje budi, ovo mogu biti razlozi:

Spavanje, dete, roditelji, plač
Shutterstock Dete plače jer neće da spava

Kako da pomognem detetu da spava celu noć?

Neki problemi imaju jednostavno rešenje. Na primer, ako vaše dete izgleda gladno kada se probudi, dodatna užina pred spavanje bi mogla da mu pomogne. Ako je soba u kojoj spava previše topla ili hladna, jednostavno prilagodite temperaturu, posteljinu ili odeću u kojoj dete spava. Ukoliko se dete budi sa mokrom pelenom ili pelenom koja propušta, pokušajte da promenite brend pelena kako biste pronašli onu koja ispunjava noćne potrebe vašeg deteta.

Međutim, ako se čini da ništa od ovoga nije problem, možda ćete moći da prilagodite navike spavanja vašeg mališana.

Važno je da vaše dete može samostalno da zaspi. Ako počnete da mu donosite mleko, da budete sa njim dok ne zaspi, da ga tapšete ili mazite po kosi, ili jednostavno da ležite pored dok ne zaspi, možda će se dete naviknuti na to. Ovo bi moglo da pogorša noćna buđenja jer će i tokom noći želeti iste stvari kako bi ponovo zaspalo.

Spavanje, deca, roditelji
Shutterstock Devojčica spava sa roditeljima

Budite dosledni ako se budi tokom noći, razgovarajte na miran i tih način i objasnite mu da je vreme za spavanje.

Iako vam se možda čini čudno, ali dete koje je previše umorno ili previše stimulisano pred spavanje, teže će da utone u san, a možete očekivati i da se noću budi.Dremka posle ručka i raniji odlazak na spavanje mogli bi donekle da spreče premor i noćna buđenja.

(Yumama)