Mnogi roditelji žale se na to da dete ima "milion" igračaka, ali se nijednom od njih ne igra ili se barem ne igra nijednom duže od dva minuta. Ako zbog toga iznova kupujete mališanu nove igračke, samo doprinosite neredu i otežavate detetu da nađe igračku koja bi ga možda i zanimala, pa zbog toga još brže gubi interesovanje.

To što su detetu dosadne igračke koje ima ne znači da mu se one ne sviđaju, niti da ih je nužno preraslo, već se prosto naviklo na njih. To znači da igračka, nakon što joj je dete često izloženo, tj. navikne se na nju, pruža smanjeni stimulans. Drugim rečima, kada se dete navikne na neku igračku, ono prosto prelazi na sledeću jer mu ova više ne pruža uzbuđenje niti iznenađenje kao ranije, piše shumee.in. Taj proces navikavanja može da se dogodi posle nekoliko sati, nedelja ili meseca.

To, naravno, ne znači da treba da bacite sve igračke jer se dete na njih naviklo, a da mu kupite nove. Evo šta možete da uradite.

Kako da dete bude zainteresovano za igračke koje ima

Kupujte igračke koje nude više načina igre

Birajte igračke kojima dete može da se igra na više načina i dajte mu minimalno uputstava kako da koristi neku igračku jer će na taj način mališan morati sam da smišlja kako da se igra. Na taj način će imati duže interesovanje za igračku.

Pokažite mu druge načine za igranje

Ako se vaše dete naviklo na igračke koje ima, to znači da ga one više mentalno ne stimulišu. To možete da promenite tako što ćete promeniti način igranja. Na primer, ako je u pitanju knjiga iz koje stalno čitate priču detetu, a koja mu je dosadila, sledeći put pokušajte da priču čitate uz neke figurice ili nekim zabavnim glasom.

Zamenite ih

Ako imate prijatelje ili članove porodice koji imaju decu sličnog uzrasta kao vaše dete, možete da razmenjujete igračke na neko vreme. Tako ćete izbeći i bacanje i kupovinu igračaka.

Rotirajte igračke

Jedan od trenutno veoma popularnih načina na koji roditelji održavaju interesovanje dece za igračke je rotacija. To znači da u jednu korpu, kutiju, stavite određene igračke i odložite ih, dok ćete detetu ostaviti neku određenu količinu igračaka kojima će se i dalje igrati. Kroz neko vreme ih rotirate, pa detetu date one koje su duže vreme bile sklonjene, a one kojima se igralo sklonite.

Roditelji kažu da im rotacija igračaka mnogo pomaže jer imaju manje nereda u kući, dete se više igra igračkama koje ima.

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering

(Yumama/N. Z.)