Poznati socijalni psiholog i univerzitetski profesor dr Dejvid Hajt nedavno je gostovao u emisiji The Daily Show, gde je komentarisao promene u ponašanju dece u različitim periodima. Konkretno, on tvrdi da su mladi sve češće depresivni, a da to ima veze sa promenama koje su se od 2010. godine desile u načinu odrastanja.

"Nešto se desilo ranim dvehiljadedesetim godinama. Moj argument u knjizi je 'tragedija u dva čina'". Prvi čin je gubitak detinjstva koje je zasnovano na igri. Deca su se posle škole igrala napolju, niko ih nije nadgledao. Morala su sama da uče kako da rešavaju konflikte i kako da se snađu u nevolji. To je nešto što su deca imala stotinama i hiljadama godina unazad. To je deo onoga što znači biti sisar – igraš se, razvijaš veštine", rekao je autor knjige The Anxious Generation.

Psiholog tvrdi da su promene u odrastanju krive za depresiju tiktok/thedailyshow

Sve je počelo da puca, tvrdi on, kada su roditelji počeli da "zatvaraju" decu devedesetih godina, da im brane da izlaze napolje.

"Ograničili smo im ono što im je bilo najpotrebnije, a to je igra, počevši od devedesetih, pa sve tokom dvehiljaditih. Ali, mentalno zdravlje mladih se nije urušilo tada", kaže dr Hajt, već kada je usledilo ono što naziva drugim činom – detinjstvo i odrastanje zasnovano na mobilnim telefonima.

On je najpre istakao da su i 2010. svi imali telefone, ali to nisu bili smartfoni, nisu imali prednje kamere, brz protok Interneta i društvene mreže na telefonima.

"Ali, do 2015. svi su dobili ove stvari. Odjednom, svako ima pametni telefon, prednju kameru, brz internet, društvene mreže, posebno Instagram na telefonu. I gotovo kao da je neko pritisnuo dugme 2013. godine, pa su mnoge devojčice u Americi, ali i širom sveta, postale anksiozne, depresivne i sklone samopovređivanju", rekao je dr Hajt.

BONUS VIDEO:

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OŠTEĆENJA Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)