Ne postoji recept koji neko može da vam da u vezi s tim kako da budete dobar roditelj. Koliko god da se trudite, tu i tamo ćete pogrešiti, kao i svi, što je sasvim normalno. Međutim, svaki dan je prilika da se nauči nešto novo, a dečji psiholog prof. Sem Vas otkrio je da je najgora stvar koju možete da uradite da kažete detetu da ne oseća emocije koje oseća.

"Blokiranje emocija ne funkcioniše, ni kod odraslih, a sasvim sigurno ni kod dece. Ne možete nekome da kažete da 'otkaže' svoje emocije", rekao je psiholog za britanski Metro.

On je istakao da u septembru, kada deca polaze u školu, često ima priliku da vidi roditelje koji vode uplakane mališane za ruku i teše ih rečima: "Sve će biti u redu, biće ti lepo u školi, nemoj da se plašiš". I upravo to je, smatra prof. Vas, najveća greška koju roditelji prave – što govore detetu kako da se (ne) oseća.

"Upravo to ne treba da mu kažu jer to ne pomaže", ističe dečji psiholog, sugerišući da, umesto da govore deci šta ne treba da osećaju, roditelji treba da pokušaju da objasne mališanima kakve to emocije oni osećaju.

Psiholog smatra da je najbolje da zapravo opišete detetu ono što mislite da ono oseća u tom trenutku.

"Deca nisu svesna kakve to emocije osećaju, ona to ne umeju da opišu jer ne poznaju sebe. Jedino time što im opisujete kako se osećaju oni stiču svest o tome šta zapravo osećaju. Samosvest o tome kako se osećamo pomažemo nam da upravljamo emocijama i smanjimo one negativne".

Prof. Vas je istakao i da je važno da vam pritom ton i reči ne budu osuđujući.

"Nešto poput 'Čini mi se da osećaš ovo' i davanje naziva toj emociji će pomoći detetu da bolje razume i nauči o svojim osećanjima".

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)