Nema baš ništa loše u tome što neke stvari za decu kupujete polovne, odnosno korišćene. Mališani ionako brzo rastu, većinu stvari kratko i koriste, zato nije čudo što roditelji odlučuju da pojedine stvari kupe korišćene.

Ušteda na ovaj način može da bude velika, ali ono što treba da imate na umu je da neke stvari za dete ne bi trebalo da kupujete polovne.

1. Cipele

Prve cipele svakako, ali i sve ostale bi trebalo da kupite nove. Čak i ako nađete neke dobro očuvane, koje su obuvene samo nekoliko puta, bolje ih ipak preskočite jer su se one već prilagodile obliku stopala svog prvog vlasnika.
Zbog toga polovne cipele mogu da budu neudobne, ali i da dovedu do deformiteta stopala ili da zaraze mala stopala gljivicama.

2. Dušek i jastuk

Prašina, sitni komadići kože i sebum – sve to ćete kupiti zajedno sa korišćenim jastukom ili dušekom. Uostalom, treba imati na umu da se mališani često i upiške u krevet, te da i zbog toga polovni dušek nije baš dobra opcija.

3. Flašice i cucle

O tome ne treba čak mnogo ni govoriti. Istina je da sve to možete da operete, ali kao što ne biste prali zube tuđom četkicom za zube, ne treba ni detetu da dajete korišćene flašice i cucle, piše deti.mail.ru.

4. Auto-sedište

Mnogi kupuju polovna auto-sedišta jer su nova prilično skupa, ali postoji jedan razlog zašto to ne bi trebalo da radite – jer nikad ne možete da vidite da li unutra postoji neko oštećenje.

5. Zaštitne kacige

Roditelji ponekad misle da je OK da kupe polovnu zaštitnu kacigu za dete koje vozi bicikl ili rolere, ali ni to ne bi trebalo. Kao i kod auto-sedišta, ne možete da vidite uvek da li negde postoji neka mala pukotina ili sličan defekt, zbog kojeg kaciga više ne vrši dobro svoju funkciju.

6. Kolica

Iako nije baš "zabranjeno" da koristite polovna kolica za bebe, to nije najbolji izbor jer se točkovi vremenom deformišu, a ni sedalni deo posle godina korišćenja više ne bude udoban kao nekad.

7. Roleri

Slično kao i kod obuće, unutrašnjost rolera se takođe oblikuje prema stopalu onog ko ih je prethodno nosio. Takođe, bravice za zatezanje i zakopčavanje rolera vremenom bi mogli da popuste, što ne vidite uvek na prvu kada ih kupujete polovne.

BONUS VIDEO:

Kako da deca duže nose patike TikTok/ ljflommom

(Yumama/N. Z.)